ZETApress

hírportál

Barátaim az Urániában

Végre láthatjuk a Drága besúgott barátaimat. Az eredetileg tavaszra tervezett mozibemutató helyett csak csütörtökön kerül a magyar mozikba Cserhalmi Sára: Drága besúgott barátaim című első filmje. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán végzett Cserhalmi-lány két éve készíti első játékfilmjét, amely diplomamunkája is egyben.

A film eddig állami támogatás nélkül készült. A szükséges összeg a Színház- és Filmművészeti Egyetem, két produceri iroda, a Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film, az I’m Film (Márk Iván és Csernai Judith), valamint Rebekka Garrido co-producer, a berlini The Post Republic munkatársa, illetve cégek jóvoltából gyűlt össze. Díszbemutatója tegnap este volt az Uránia nemzeti Filmszínházban.

Az alkotás százperces munkaváltozata látható volt a 43. Magyar Filmszemlén, de ahogy azt az alkotók és gyártó cégek is jelezték, ez még nem a végleges változat volt. A film további utómunkálatai azóta zajlottak, a rendező még vágott a filmen, amelynek további fényelési és hangmunkálatai is hátravoltak. Ezért a gyártó KMH Film és I?m Film producerei a rendezővel és forgalmazóval egyetértésben úgy döntöttek, hogy csak ősszel mutatják be a Drága besúgott barátaimat.

A film története a rendszerváltozás után játszódik. Amikor a titkosszolgálati adatok nyilvánossá váltak, a középkorú Czettl Andor (Cserhalmi György) egy nap elmegy a levéltárba, hogy elolvassa a róla készült jelentéseket. Megdöbbenve tapasztalja, hogy nemcsak megfigyelési jegyzőkönyvek készültek róla, de egyenesen a legjobb barátja, Pásztor János (Derzsi János) súgta be őt.

Cserhalmi Sára filmje a besúgás aktusa helyett inkább a két főszereplő ellentmondásos kapcsolatát helyezi előtérbe, a magyar történelem közelmúltjának mindmáig homályos és tisztázatlan fejezeteinek tükrében. A fiatal rendezőnő elsősorban arra keresi filmjében a választ, hogyan élhet ma egy volt besúgó, hogyan tud és számol el magában tettével és hogyan hat valakire az, hogy besúgták. A Drága besúgott barátaim ezzel a napjainkban is igen kényes kérdéssel első alkalommal szembesíti moziban a nézőt. A főszereplők mellett Györgyi Anna, Keres Emil, Benedek Miklós, Mácsai Pál, Csuja Imre és Schneider Zoltán szerepel a filmben.

Az alkotás a nehézségeket leküzdve szerepelt a június 29-én kezdődött 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában is. Korábban az alkotók visszavonták a filmet a szerepléstől, mert finanszírozási nehézségekbe ütközött a fesztiválszereplése. Karel Och művészeti igazgató megrökönyödését fejezte ki, hogy a versenyprogram egyik központinak szánt darabja nem tud részt venni Karlovy Varyban, ahol elmondása alapján, kiemelt helyet szántak a Drága besúgott barátaimnak ? állt a filmet gyártó KMH Film június 15-i sajtóközleményében.

Segélykérésükre azonnali segítségnyújtást kaptak az Origo Film Grouptól, így rekordidő alatt elkészültek a hiányzó munkálatokkal, amivel mégis lehetővé válik a film A-kategóriás fesztiválon történő világpremierje. A Drága besúgott barátaim magyarországi moziforgalmazója a Vertigo Média Kft, amely büszke arra, hogy mindkét Karlovy Varyban szereplő magyar versenyfilm hazai moziforgalmazójának tudhatta magát. Cserhalmi Sára filmje mellett Bergendy Péter: A vizsga című alkotása szerepelt a cseh fürdőváros nyári programjában. A Vertigo Média Kft. kitartó és elkötelezett híve a magyar filmnek és mozgóképgyártásnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Besúgottak mozisikere | ZETApress

Szóljon hozzá!