ZETApress

hírportál

Művészi Álomvölgy

Vancsó Zoltán fotográfus első magyar, egész estés, moziban vetített fotófilmjét láttuk délelőtt a Művész moziban. Ez a szöveg és történet nélküli, kizárólag 2010 és 2012 között itthon és külföldön készült fotókból és a hozzájuk komponált zenéből álló meditatív alkotás belső utazásra invitálja a nézőket.

Az Álomvölgy ? Az üresség felfedezése című 68 perces kísérleti fotófilm tíz epizódja alatt a városból autón kimenekülve, misztikus fények és fák között, több évszakon keresztül bolyongva, Vancsó Zoltán képekké varázsolja az erdő láthatatlan lelkét. A 98 képből álló sorozatot nézve végül eljutunk az ürességig, a belső harmónia világába, ahol az elmének már nincsen hatalma felettünk. A fotófilm egyik erénye, hogy képes kikapcsolni az elmét, ezáltal teljesen új, a megszokottól eltérő módon nyújt élményt. A magyar, osztrák, román és szlovén helyszíneken készült impresszionista festményeket idéző fotográfiák egy sajátos bemozdulós technika eredményei.

Vancsó Zoltán a hazai fotográfiai élet kiemelkedő alakja, számos díj és elismerés birtokosa. (André Kertész-, Balogh Rudolf-, Pécsi József-díj, stb.) 2005-ben készül el Sóhajtenger ? Kuba címmel első slide show-ja, amely a fotográfia történetében először a hazai filmforgalmazásba is bekerül: nagy sikerrel vetítik a mozikban Wim Wenders: Kívül tágasabb című filmje előtt hat perces alkotását. 2010-ben az EISA Maestro Fotópályázaton elért első helyezésének köszönhetően a Fotó-Videó Magazin az Év fotósa címet ítéli oda neki.

2011-ben az on-demand könyvkiadás vezetőjének, a Blurb-nek nemzetközi fotókönyv pályázatán (Photography Book Now 2011) két díjat is elnyer, egy szakmait és egy közönségdíjat. Vancsó céltudatosan és igényesen tárja műveit időről időre a közönség elé; 1995 és 2012 között 36 önálló és 20 csoportos kiállítása volt neves magyar és külföldi galériákban, 2002-től 2012-ig 13 önálló fotóalbuma jelent meg.

Az Álomvölgy filmzenéje Tius és Vancsó Zoltán közös alkotása, Tius eredeti zenéjének felhasználásával. A magyar zenei élet rendhagyó alakja Tius, sötéten gyönyörű kompozíciói könnyen felismerhetők. A megvalósításban szerzőként, hangszerelőként és előadóként is közreműködött. A fotófilm kép és hang elválaszthatatlan egysége, és ebben rejlik az ereje. Az Álomvölgy nem más, mint egy zenével kísért fotókiállítás a mozivásznon. A korhatár nélkül megtekinthető alkotás országos bemutatója szeptember 20-án lesz a Művész és a Toldi mozikban, ahol a fizető nézők között eredeti Álomvölgy fotók kerülnek kisorsolásra.

Szóljon hozzá!