ZETApress

hírportál

Győrre figyel a filmvilág

A ?Wave Távirati Iroda (?WTI) jelenti: A fesztiválszervezők és az alpolgármester köszöntő beszédével, illetve a Párhuzamos Kultúráért 2009-díjak átadásával hivatalosan is megkezdődött a 19. MEDIAWAVE Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál tegnap este a győri Egyetemi Hangversenyteremben. A fesztivál előzetesét nemrég mi is megjelentettük.

Tóth Erzsébet, a megnyitó házigazdája elmondta, a MEDIAWAVE keretében idén öt ország, több mint húsz városában rendeznek különböző zenei és filmes programokat. Az idei fesztiválra nevezett 1334 film közül 67 került a hivatalos programba. A tavalyi kísérlet eredményeképpen 2009-ben játék- és kisjátékfilm kategóriában is versenyeznek alkotások, amelyeket külön zsűri értékel majd.

A szakmai grémium tagjai: Nyakó Júlia színésznő, Alan Heim Oscar-díjas vágó, illetve Vivi DRAGAN Vasile producer. Az új kategóriák programjában a Sundance, illetve a Cannes-i Filmfesztiválon is díjakat nyert alkotások kapcsán Ottófi Rudolf győri alpolgármester reményét fejezte ki, hogy az egyes filmek a Mediawaven is sikert aratnak majd. A hagyományos műfajok versenyének zsűrijét Mészáros Péter filmrendező mellett Phil Mulloy animációs filmrendező, illetve Andrey Paounov dokumentumfilm rendező alkotja.

Durst György, a MEDIAWAVE Alapítvány elnökének hivatalos köszöntőjét követően az este házigazdája felolvasta Oláh Lajos államtitkárnak a MEDIAWAVE szervezőihez írott levelét. Gratulált ebben a fesztiválnak ahhoz, hogy Magyarországon elsőként elnyerte a Zöld Fesztivál megtisztelő címét. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium április közepén hirdette meg a Zöld Fesztivál pályázatot, amelyre a magyarországi rendezvények, fesztiválok jelentkezhetnek, és a MEDIAWAVE Fényírók Fesztivál elsőként teljesítette azt a szempontrendszert, amellyel csökkenthető a rendezvények, fesztiválok környezetterhelése ? derült ki az államtitkár leveléből.

A megnyitó ünnepség végén a szervezők átadták a Párhuzamos Kultúráért 2009-díjakat is, amelyben hat művész részesült idén. Az elismerést Szabados György Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, Tarr Béla filmrendező, Nyakó Júlia színésznő, illetve Sebő Ferenc népzenész ? népzene kutató vehette át. Díjban részesült Phil Mulloy animációs filmrendező, valamint Jamaaladeen Tacuma jazzmuzsikus is ? tudatta a MEDIAWAVE Sajtóiroda.

Filmek mellett egyebek

Három kiállítás megnyitójával indult a 19. MEDIAWAVE hivatalos programja tegnap délután Győrött. A fesztivál új helyszínén, a Rómer Ház mellett található MTA Galériában ErotikArt címmel nyílt kiállítás az idősebb és a fiatal, feltörekvő képző-, és iparművész generáció lkotóinak munkáiból.

A megnyitón Rechnitzer János professzor, az MTA doktora, az MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének igazgatója elmondta, a tárlatnak mottója nincsen, a kiállított darabok közös jellemzője csupán annyi, hogy rávilágítanak a mindenkiben benne rejlő erotikára. A pikáns, provokatív, az erotika témáját átfogó munkák a Mediawave teljes ideje alatt megtekinthetők, csakúgy, mint a volt Rába moziban, a Richter teremben nyílt tárlatok.

A Nap utcai fiúk visszajönnek című kiállításon Szomjas György 33 éves direktori munkássága alatt megvalósult, mind a 12 filmjéhez készült festmények, grafikák és plakátok nézhetők végig az első emeleti helyszínen, Pawel Karnowskinak pedig a jazz nagyjairól készült felvételeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. További érdekességek, hangulatjelentések, illetve a megnyitókon zenélt kurd Sarikamis, az altáji Artem, valamint a Vizesnyolcas előadása megtekinthető ? meghallgatható ? weboldalukon.

Szóljon hozzá!