ZETApress

hírportál

Észak két filmdíja

Az Észak című norvég alkotás két díjat is elvitt a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválról ? írtuk meg tegnap délelőtt. A szombat esti gálára Szarvas István is elment az Uránia Filmszínházba. Ha már ott volt, nem csak figyelt és jegyzetelt, de többekkel szóba is elegyedett.

Pontban este 8-kor felszállt a füst. Horváth György, a Titanic kapitánya színpadra szólította az izlandi Baltasar Kormákur filmrendezőt, a zsűri elnökét, és a két magyar zsűritagot: Enyedi Ildikó filmrendezőt és Pohárnok Gergely operatőrt. Megtudtuk tőlük, hogy a norvég Rune Denstad Langlo: Észak című 78 perces filmje kapta a tízezerezer eurós ? mintegy hárommillió forintos ? fődíjat, a Hullámtörők-díjat. Az indoklás szerint a film szépen és egyszerűen meséli el a főszereplő történetét, miközben ügyesen kikerüli a témájából adódó közhelyeket. Baltasar nevetve megjegyezte, hogy mivel az Euroviziós Dalfesztiválon is a szomszédnak szokás adni a díjat, úgy gondolta, követi ezt a szép tradíciót.

Ezután a közönségdíj átadására került sor. Horváth György maradásra kérte zsűrit a pódiumon. Mivel ennek nem tettek eleget, ezért elnöküknek vissza kellet fáradni, mert a közönség szavazatai alapján az idei seregszemle legnépszerűbb filmje (4.59-es átlaggal) Baltasar Kormákur: Fehér nászéjszaka című filmje lett. (Rendezője tavaly Vérvonal című filmjéért Hullámtörő-díjat kapott.)

Az Észak rendezőjének is vissza kellett jönnie, mivel az országos Diákzsűri fődíját szintén Langlo: Észak című filmje kapta. A Diákzsűri indoklása szerint a film egyszerre abszurd és hiteles jelenetekkel mutatja be az északi depressziót. Pátosztól mentesen, mégis szívvel- lélekkel meséli el hőse történetét. A filmfesztivál négy helyszínén, az Uránia, az Örökmozgó, a KINO, és a Toldi moziban 26 ország 55 filmjét láthattuk. A Hullámtörők-díjért ? az idén először külön szekciót alkotva ? nyolc alkotás versengett.

A versenyfilmeket tömörítő Hullámtörő szekció mellett a fesztivál másik újítása a finn, dán és izlandi filmeket bemutató Északi-fény szekció volt. A világ megannyi pontjáról érkezett, a legkülönfélébb műfajokat képviselő alkotásokat hat további blokkban ? A bűn mélységei, Tajtékos napok, Francia zátonyok, Világkörüli út, Filmdokk, Zene mndegykinek ? vetítették.

A versenyfilmek között Hagiuda Kodzsa: Gyerekek gyermeke, a belga Taylan Barman: 9mm-e, Radu Jude holland-román koprudukcióban készült A legbodogabb lány a világon című filmje, a francia Jean-Xavier de Lestrade által készítet A másik orcádat, a Nagy-Británniából érkezett, Steve McQenn rendezte Éhség, Rune Denstad Langlo: Észak című díjnyertes norvég mozija, az iráni Három asszony, amelyet Hekmat Manizseh rendezett, valamint a tajvani Leon Dai: Nem tudok élni nélküled című filmje kapott helyet.

A seregszemlét március utolsó szerdáján a nápolyi maffia világát bemutató olasz alkotás, a Gomorra nyitotta meg. Az erőteljes film tavaly Caness-ban elnyerte a zsűri nagydíját, Koppenhágában pedig Európai Filmdíjjal jutalmazták. A szombati díjkiosztót Darren Arronofsky: A pankrátor című filmje követte. A napot fogadás zárta, ahol módom volt beszélgetni a Titnic kapitányával, valamint a zsűri elnökével és hölgytagjával.

Fesztiválkapitány Úr! Minek alapján válogatta ki az 55 filmet és milyen szempontok alapján a nyolc versenyfilmet. Hogyan lehetséges az, hogy nem került közéjük a Fehér nászéjszaka?

Jártuk a világ filmfesztiváljait és nagyon sok DVD-t néztünk meg, voltak olyan filmek amelyek beneveztek. A versenyfilmeknél igyekeztünk arra törekedni, hogy lehetőség szerint különböző témájú filmek legyenek. Az izlandi filmet azért nem tettük a versenyfilmek közé, mert később készült el, mint amikor lezártuk a versenyfilm szekciót ? felelte Horváth György.

Ha előbb elkészült volna, bekerül?

Természetesen, csak akkor másik zsűrielnök után kellett volna néznünk.

Mi a véleménye az iráni filmekről?

Nagyon szépek, ezért került A három asszony a versenyfilmek közé.

Ildikó! Gratulálok a genovai fődíjához, amit az Első szerelemért kapott. Egyhangú volt a zsűri véleménye, nem volt vita?

Teljes mértékben ? felelte Enyedi Ildikó.

A második és harmadik helyre melyik filmeket tenné?

A másodikra a japán Gyerekek gyereke, a harmadikra pedig angol Éhség című alkotást.

Nekem nagyon tetszett az iráni Három asszony filmalkotás is. És Önnek?

Nekem nem.

Két éve a pécsi filmfesztiválon arról beszélgettünk Jancsó Miklós filmrendezővel, milyen kár, hogy csak zsűrikben találkozni Önnel, és nem filmrendezőként. Nem hiányzik a rendezés?

Dehogynem, csak nehéz pénzt szerezni.

Én nagyon várok egy Simon mágushoz hasonló filmet. Amikor először találkoztunk én megjósoltam, hogy díjat kap érte. Emlékszik?

Emlékszem, igaza lett!

Baltasar! Gratulálok a közönségdíjadhoz.

Köszönöm szépen. Örülök, hogy ismét beszélhetünk ? felelte Baltasar Kormákur.

Megmondtam, hogy a versenyfilmek között lett volna a filmed helye, ezt igazolja a közönségdíjad is.

A közönségdíjjal is nagyon elégedett vagyok.

Úgy éreztem, hogy filmedben erős a csehovi és shakespeare-i hatás.

Jól érzékeled, vannak benne csehovi hatások. Egy érdekes kísérletet mondok el neked. Ugyanaz a stáb, mely a filmben szerepel, ezzel párhuzamosan színpadon is játszotta az eredeti Csehov színdarabot. Nemcsak Csehov, hanem Nyikita Mihalkov műveiből is sokat tanultam, aki feldolgozott egy Csehov-drámát az Etűdök gépzongorára című filmjében. Shakespeare meseszövését nagyra értékelem és igyekszem műveimben is alkalmazni.

Vannak példaképeid?

Igen. Az oroszok közül Elem Klimov: Jöjj és Lásd munkáját szeretem. Példaképem még Milos Forman, Peter Weirt és Ang Lee. Azok a filmrendezők a példaképeim, akik képesek közönségfilmeket csinálni. Nincs szomorúbb látvány egy üres nézőtérnél. Azokat tekintem követendőknek, akik alázattal viselkednek és átérzik a filmkészítés örömét.

A magyar filmek és filmrendezők közül ismersz néhányat?

Szabó István munkáit. Először csak a nemzetközileg ismertebb filmjeit láttam, például a Találkozás Vénusszal, és a Csodálatos Júlia, de később egy retrospektív vetítés során Törökországban volt szerencsém korábbi alkotásait is megnézni.

Akkor jövőre számíthatunk, hogy ismét benevezel?

Feltétlenül! Lehet, hogy vásárolok egy házat Magyarországon ? válaszolta mosolyogva. Reméljük, hogy a jövő áprilisi fesztiválon megint találkozunk!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Több mint 200 ezeren látták

Szóljon hozzá!