ZETApress

hírportál

Gengszterfilm az Urániában

A vallon-flamand nyelvi határ közelében lévő gazdaságban él a bivalyerős izomkolosszus marhatenyésztő, Jack Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts). Társa, az állatorvos Sam Raymond (Frank Lammers) egy kétes ügyletbe keveri a hírhedt hormonmaffia fejével, akit egy utánuk nyomozó zsaru meggyilkolásával vádolnak.

Jack marháit szteroidokkal és egyéb doppingszerekkel tömi, hogy gyorsabban és eredményesebben hízzanak, ezért sok vesztenivalója van, ha lelepleződne kapcsolata a szervezettel. Ráadásul titokzatos múltjából felbukkan egy nő, a parfümőr Lucia (Jeanne Dandoy), és gyermekkori barátja, Diederik (Jeroen Perceval), ami tragikus események láncreakcióját indítják el ? láttuk a Bikanyak című 124 perces színes belga filmben, mely megrendítő történet a végzetről és az ártatlanságról.

A bűnszövetkezetek szokatlan területére kalauzoló kőkemény gengszterfilmet 2012-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra jelölték! A film főszereplője, Matthias Schoenaerts idén Marion Cotillard partnere a Rust & Bone című, a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában debütált filmben. A tegnap esti premier előtti vetítésen a producer és a női főszereplő is megjelent az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Bikanyak háttere

Az 1990-es évek végén Belgiumban meggyilkoltak egy állatorvost, mert rájött, hogy bizonyos vágóhidakon az állatokat mesterségesen ? és illegálisan ? hizlalják fel, és hogy a rendszert működtető gazdák megfélemlítettek és megvesztegettek mindenkit, akik tudtak az ügyről. Michaël R. Roskam forgatókönyvíró-rendező részletesen tanulmányozta az esetet, de a sokkoló történet csupán inspirációként szolgált számára, a Bikanyak forgatókönyve végeredményben teljes egészében fikció.

Számomra a Bikanyak tragikus mese a végzetről és az ártatlanságról ? nyilatkozza Roskam. ? Mindig is szerettem az amerikai gengszterfilmeket. Imádom őket! Én is gengszterfilmet akartam csinálni a saját módszereim alapján, a saját hazámban, a saját történetemmel ? mondta el az alkotó. Ő és Schoenaerts már korábban ismerték egymást, hiszen 2005-ben egy rövidfilmet készítettek együtt. A Bikanyak ötlete akkoriban kezdett körvonalazódni, ám jó pár évnek kellett eltelnie, míg összeállt a forgatókönyv, költségvetés és a lehetséges forgatási időpont.

Schoenaerts másfél évvel az első csapó csattanása előtt kezdett készülni a szerepre. Ezt az időszakot teljes egészében a testépítésnek szentelte: heti hat alkalommal, naponta kétszer az edzőteremben gyúrt, miközben természetesen az étrendjén is változtatott. Számára a karakter sebezhetősége volt a legérdekesebb, ugyanakkor ? ahogy egy interjúban nyilatkozta ? nagyon fontos volt, hogy ennek hiteles megformálásához fizikailag is kellőképp hatásos megjelenéssel bírjon. A Bikanyak című gengszterfilm kedvéért körülbelül 30 kiló izmot szedett fel magára.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bikanyaktól az HBO-ig | ZETApress

Szóljon hozzá!