ZETApress

hírportál

A felhők között az Urániában

Sose leszel rendes áramtolvaj, láthatta délelőtt az alig tucatnyi újságíró, aki Szarvas Istvánnal együtt jelen volt az Uránia Filmszínházban a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál sajtóvetítésén. Rouhollah Hejazi filmrendező 1979-ben született Iránban. A Minszki Nemzetközi Filmfesztiválon The Moon Faced című rövidfilmjéért díjat kapott. A felhők között című 83 perces ma látott alkotása az első nagy játékfilmje volt.

A történet Irán délnyugati részén, az iraki határ közelében játszódik. A főszereplő egy 16 éves jóképű fiú, aki szállodai csomaghordó, és este áramlopásban segédkezik. Közben beleszeret egy nála idősebb gyönyörű iraki lányba, aki abból él, hogy a határon átkelő arabok illegális ügyleteit intézi. Ebbe beletartozik holttest-hazaszállítás és embercsempészet is. Miután Malek segít neki egy fuvarban, a gátlástalan Noura egy nagyszabású törvénytelen akcióba is bevonja az elvakult fiút, akit emiatt keresni kezd a rendőrség, ezért kénytelen elhagyni otthonát.

Egy szállodaszobában találkozik Malek az imádott hölggyel. S mi történik odabenn? Hát ezért is érdemes megnézni az iráni alkotást, meg azért is, mert egy másik világba és mentalitásba nyerhetünk betekintést. A keserédes dráma erejét a szereplőgárda egyetlen profi tagja, a Nourát alakító Elnaz Shakerdoost és az amatőrök játékának kontrasztja adja. Lírai képeivel és magával ragadó zenéjével a film Majid Majidi korai munkáinak humanizmusát idézi, ami nem véletlen, hiszen az elismert iráni rendező Rouhollah Hejazi mentora volt.

Szóljon hozzá!