ZETApress

hírportál

Zenemozi a Puskinban

A Zakatoló Zenemozi több sikeres mesefilm-koncert után ismét a Puskinban lépett fel. A jazz-koncerten jól ismert mese- és diafilmeket láthatnak a gyerekek, az eredeti helyett azonban egészen új, rendkívül izgalmas filmzenéket komponált hozzá Nagy Krisztián Tódor zenekarvezető.

A héttagú zenekar ? Nagy Krisztián Tódor (orgona, melodika, hang), Sütő Márton (gitár), Kiss Árpád (trombita), Vereb Szabolcs (szaxofon), Palatinszky Márton (basszusklarinét), Nagy Péter (nagybőgő), Badics Márk (dob) ? Magyarországon az első és talán egyetlen, amely rendszeresen fellép némafilmkoncerteken. A nyári szünet előtt utoljára láthattuk-hallhattuk őket, ősztől új műsorral térnek vissza a Puskin moziba!

Hogy mi a némafilmkoncert? ? A zenekar ?bevonulója? után erről beszélt a gyerekeknek Bernát Atom Tamás, a koncert mesemondója: régen, amikor még nem volt tévé, vagy internet, az akkori gyerekek moziba jártak filmeket nézni. Amikor pedig még hangosfilm sem volt, a mozikban egy zenekar vagy valamilyen hangszer kísérte a vetítést. A közel háromnegyed órás műsorban, a Metropolis-teremben öt gyerekeknek szóló animációs filmet, többek között a Leó és Fred, a Kockásfülű nyúl, a Kétbalkezesek és a Magyar népmesék egy-egy epizódját és két diafilmet vetítettek élőzenei kísérettel.

A rendkívül színvonalas, a gyerekek számára kicsit talán szokatlan zene befogadását segíti a vásznon megjelenő mesefilm. A Kismalac és a farkasokhoz és a koncertet záró Kockásfülű nyúlhoz komponált darabok után kitörő tapsvihar igazolja, hogy a rendkívül lelkes gyerekközönség mennyire nyitott az igényes zenére. A koncert után a zenekar tagjainak segítségével a hangszerek egy részét a közönség is kipróbálhatta, és a gyerekek megtapasztalhatják, hogyan függ össze egy filmben a kép és a hang! Decemberi koncertjüket idekattintva láthatjuk.

Szóljon hozzá!