ZETApress

hírportál

Egy hónap, és itt a 13-ik

Egy hónap múlva megkezdődnek a 13. Francia Filmnapok. A tavalyihoz hasonlóan április közepén ? vidéken április 15-től 26-ig, Budapesten pedig április 16-tól 19-ig ? a fővárosban és nyolc városban ? Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Győrött, Szolnokon, Egerben és Kecskeméten ? a közönség premier előtt megnézheti a legfrissebb francia filmtermés legjavát.

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt bemutassa a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók ? rendezők és színművészek ? személyes kíséretében mutatja be a legkülönbözőbb stílusú és műfajú friss francia filmeket. Részletek itt olvashatók.

Az idei filmnapok kínálatban szerepel A provance-i fűszeres című, bukolikus bájával magával ragadó romantikus történet. Az osztály című dráma ? mely tavaly elnyerte az Arany Pálmát, és idén Oscar-díjra is jelölték ? egy olyan iskolában játszódik, ahol szinte minden diák különféle nemzetiségű és hátrányos helyzetű családból jött. A külvárosi mulató című zenés film a harmincas évek Párizsába viszi a nézőt, s különlegessége, hogy az idősödő Pierre Richard is feltűnik benne, ezúttal komoly szerepben.

Az idei Filmnapokon feltűnik majd a két ?Depardieu-gyerek?: a nemrégiben elhunyt Guillaume hajléktalant alakít egyik utolsó filmjében, a Versailles című keserédes történetben, Julie pedig a II. Világháborúban játszódó Kémnők-ben jelenik meg, melynek női főszereplője Sophie Marceau. Dany Boon írta és rendezte miden idők legfergetegesebb francia vígjátékát, az Isten hozott az Isten háta mögött!-et, melyben a nagy nevettető szerepel is, Kristin Scott-Thomas Philippe Claudel megindító filmjében, az Oly sokáig szerettelek-ben Juliette-et alakítja, aki 15 év börtön után talál vissza családjához, végezetül a tavalyi siker után idén is lepereg majd egy rövidfilm-összeállítás, köztük Jeanne Moreau egyik utolsó filmje is.

Szóljon hozzá!