ZETApress

hírportál

Hideglelős animáció

Oscar-díjas dokumentumfilm is látható a Titanicon. A filmkülönlegességek kedvelőinek már nem kell sokat várniuk: alig tíz nap múlva, március 26-án kezdetét veszi a 16. Nemzetközi Filmfesztivál! Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes eseménye idén is rendkívül gazdag, műfajilag és tematikailag egyaránt sokszínű programmal várja az érdeklődő mozilátogatókat. A teljes program és a filmek bővebb leírása itt olvasható.

Az animációs film rajongóinak figyelmébe ajánljuk a Fél(ek) a sötétben című francia alkotást, amelyben napjaink legnevesebb illusztrátorai és képregény-rajzolói járják körül a félelem témáját. A helyenként kifejezetten hidegrázós film az anime és a horror műfaji elemeit kombinálja, és a félelmet letisztult, absztrakt formákkal, dermesztő, fekete-fehér színvilágban tárja a néző elé.

Az Edison és Leo, a stop-motion technikával készült kanadai animációs film egy korántsem átlagos család történetén keresztül újfent egy bizarr, gótikus és szürreális világba kalauzol bennünket, amelyben a szerelem, a lopás és a bosszú motívumai keverednek. A Másodpercenként 5 centiméter című japán anime az emberi érzelmek ábrázolását állítja középpontba: a lélek rezdüléseit és az emberi kapcsolatokat gyönyörűen kimunkált képi világgal, kifinomult érzékenységgel mutatja be.

A dokumentumfilmek iránt érdeklődők James Marsh: Ember a magasban című alkotásából Philippe Petit francia kötéltáncos hírhedt mutatványának körülményeit ismerhetik meg. A férfi 1974-ben engedély nélkül sétált át a World Trade Center két tornya közé kifeszített drótkötélen. Az évszázad legnagyobb művészi bűncselekményét bemutató film ? számos egyéb elismerés mellett ? 2009-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat is. Ugyancsak a Filmdokk szekcióban tekinthető meg a Gát a Jangcén című dokumentumfilm, amely a kínai gazdasági növekedés jelképévé vált Három Szoros-gát építésének a kisemberek életére gyakorolt hatását ábrázolja.

A zene szerelmesei a Zene mindegykinek szekció kínálatából válogathatnak, ahol a legkülönfélébb muzsikusokkal és zenei világokkal ismerkedhetnek meg. A nemzetközi hírű DJ, Paul Kalkbrenner főszereplésével készült Berlin Calling például a berlini technoszcénát jeleníti meg, a Largo című film pedig Mark Flanagan híres Los Angeles-i klubjának mindennapjaiba enged betekintést, számos előadó közreműködésével. A fent említett filmek nagy része, a legtöbb Titanicon bemutatásra kerülő alkotáshoz hasonlóan, csupán a fesztivál ideje alatt lesz megtekinthető, ezért kár lenne most lemaradni róluk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kialakult a Titanic zsűrije

Szóljon hozzá!