ZETApress

hírportál

2 nap New Yorkban

A 2 nap Párizsban folytatásában ezúttal a Nagy Almába látogathatunk el Julie Delpy tolmácsolásában. 2011 igazán zsúfolt lehetett Delpy számára, hiszen a néhány hete a mozikban debütált Francia hétvége mellett ezt a filmet is tető alá hozta, ráadásul itt is író, rendező és főszereplő egy személyben.

A 2 nap New Yorkban című történetben Marionhoz látogatnak el New Yorkba francia rokonai az édesapja, a húga és annak barátja képében két napra, amellyel alaposan felkavarják Marion barátjának, Mingusnak az életét. Mingust Chris Rock játssza, Marion édesapjának szerepében pedig ismét Albert Delpy látható, aki a kamerákon kívül is a rendező Julie édesapja.

Francia hétvége

Nosztalgia a köbön. 1979-ben Bretagne-ban, egy tengerparti városkában összegyűlik egy népes család, a nagymama sokadik születésnapját megünnepelni. A film erről a családi összejövetelről szól, a 11 éves csúnyácska, kövérkés, ám nagyon intelligens Albertine szemszögéből mutatva be az eseményeket, amelyek akkor történtek, amikor az egész világ attól rettegett, hogy hová fognak becsapódni a meghibásodott amerikai Skylab űrállomás darabjai.

A filmet Julie Delpy írta és rendezte, valamint a filmben is feltűnik mellékszerepben. Delpy talán a Mielőtt felkel a nap című romantikus film női főszereplőjeként lehet ismert szélesebb körben, legalábbis férfitársaim közül néhányan itt szerethettek bele, és irigyelhették Ethan Hawke-ot filmbéli szerepéért. A hölgy a film folytatásával, a Mielőtt lemegy a nap forgatókönyvével kapott rá az írásra, ami annyira jól sikerült, hogy 2005-ben Ocarra jelölték érte. Delpy-nek a Francia hétvége már a negyedik rendezése.

2 nap Párizsban

A New Yorkban élő francia fotós, Marion és amerikai barátja, Jack európai vakációjukról hazafelé tartva megállnak Párizsban a lány szüleinél, hogy felvegyék a macskájukat. A következő két napban kiderül, hogy próbára teheti-e a kapcsolatukat a Velencében szerzett gyomorrontás; a nyelvi korlátok és kulturális különbségek; a bohém szülők közeli és túl intenzív jelenléte és nem utolsó sorban az ex-barátok Szajnaként kígyózó sora.

Az enyhén neurotikus Jack úgy érzi, mintha egy másik bolygón járna, idegen élőlények között, a nyúlevők és a szexuális szabadosság földjén. És lassan megszületik benne a megdöbbentő felismerés: az ő barátnője is egy közülük. A film játékosan és szellemesen idézi meg a párkapcsolatok visszatérő örömeit és konfliktusait, mesteri szintre emelve a vitatkozás művészetét.

Szóljon hozzá!