ZETApress

hírportál

Gödöllőn 3D-ben

A Gödöllői Királyi Kastélyban 3D-ben elevenedik meg a történelem. Átalakult néhány emlékezetes napra az élet a Gödöllői Királyi Kastélyban. A folyamatosan megújuló műemlék fejlesztési projektjének egyik különleges eleme egy 3D-s technológiával készülő film forgatása volt. Erzsébet királynét a hasonmás verseny nyertese, Szabó Dóra alakította.

A munkálatok igencsak megváltoztatták a kiemelt turisztikai célpont megszokott hétköznapjait, melybe délelőtt mi is belepillanthattunk. A Gödöllői Királyi Kastély II. kiemelt projektjének keretében megújult a lovarda és a kapcsolódó területek, amelyek már bemutatkoztak a nagyközönségnek, mint Magyarország soros Európai Uniós elnökségi helyszínei.

A felújítás keretében két szekcióterem is épült a lovarda szintje alatt, amelyek egyikében ? a projekt turisztikai fejlesztéseinek részeként ? 3D vetítőterem kerül kialakításra. Itt a kastély történetét és a királyi család, elsősorban Erzsébet királyné Gödöllőn töltött napjait bemutató film enged majd bepillantást a királyi család életébe és tájékoztatja látványos, szórakoztató módon az érdeklődőket. A film elkészítésére és a vetítő berendezésére sikeres közbeszerzési eljárásokat folytattak le. A nyertes kivitelező a Gelka System Kft. lett.

A film rendező-operatőrének Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt kérték fel, akinek filmjei számos díjat, köztük Oscar- és Emmy-díjat is nyertek. Az ő vezetésével zajlottak a korabeli eseményeket megörökítő munkálatok, vették fel a különböző jeleneteket a kastély főbejárata előtt, a gyönyörű belső terekben és a díszudvaron is. Filmbe fogalmazták a királyi pár érkezését a Királyi Váró előtt, a vasútállomáson. A kastély parkjában lovas jeleneteket rögzítettek.

A gödöllői Grassalkovich-kastély a legszebb magyar kastélyok egyike. A példásan megvalósított rekonstrukciója külön örömömre szolgál. Szeretem a történelmet, szeretem a történelmi filmeket nézni, de különösen csinálni. Az itt forgatott napokon visszaálmodhattam magam a Monarchia díszleteiben és kosztümjeiben vonzó korszakába. Remélem, hogy ez a film a látogatóknak is örömet és szórakozást fog szerezni ? mondta Ragályi Elemér. A filmben felvonulnak a kastély épületének építési fázisai, valamint az egykori barokk kert is. Megjelenik a kastély építtetője, Grassalkovich Antal, akit 1751-ben Gödöllőn maga Mária Terézia látogatott meg.

Szerepet kap a különleges barokk színház is. ? A kastély második fénykora az 1867-es Kiegyezést követő királyi időszak. A film bepillantást enged a királyi család Gödöllőn töltött mindennapjaiba: láthatjuk a reprezentációt és a királyt, mint az ország első számú hivatalnokát munka közben, sőt egyik szenvedélye, a vadászat is megjelenik. A királyné szobái élettel telnek meg: láthatjuk Erzsébet királynét, amint magyarul tanul, megismerhetjük a szépségápolási szokásait és hallhatunk a hozzá fűződő legendákról. A premiert és a vetítőterem átadását a projekt lezárásakor, ez év június végén tervezzük ? mondta el Gönczi Tibor, a kastély igazgatója.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Lovasok a kastélyban | ZETApress

Szóljon hozzá!