ZETApress

hírportál

Elindult a Titanic

Ma 100 éve, hogy jéghegynek ütközött és elsüllyedt a Titanic. Két nappal ezelőtt, csütörtökön este a Róbert De Niro főszereplésével készült Mocsokváros utcáin című filmmel nyílt meg a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A vetítés előtt Horváth György fesztiváligazgató mondott nyitóbeszédet, majd Spanyolország, az idei mustra vendég országa képviseletében Enrique Pastor spanyol nagykövet beszélt a Spanyolcsizma-szekció filmjeiről, és arról, hogy az itt szereplő filmek rendezői közül kettő személyesen is ellátogat a Titanicra: Ramon Trémens (Katalónia über alles!) és Toni Bestard (Kedves idegen) április 18-án érkeznek Budapestre.

A nyitó ünnepségen a Kodály Method projekt közreműködői is zenéltek, meglepetésszerűen szólaltak meg a hangszerek és az énekhangok a nézőtéren, a karzaton, az előtérből, majd a ?kis csapat? a színpadon fejezte be produkcióját. Az estét záró koccintás alatt pedig a svéd Archi Jamt vonósnégyes filmslágereket játszott a vendégeknek.

Tegnap este fél 6-kor a Toldi moziban két nemzetközi premierrel is várták a nézőket. A Kodály Method egy új audiovizuális-webes projekt, amit Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr indított el. Összeállításuk formabontó vizuális ötleteken alapuló zenei videói olyan bandák közreműködésével készültek, mint a Zagar, az Akkezdet Phiai, az Erik Sumo Band, vagy a Volkova Sisters. A gálavetítés után a nézők az alkotókkal is beszélgethettek, a részvétel ingyenes volt!

A dán filmek rajongói új kedvencre találhattak az ID:A című, noirral itatott, akciódús bűnügyi filmben, amit éjjel 11-kor mutattak be. A film Oscar-díjra jelölt rendezője, Christian E. Christiansen: A szobatárs című klasszikus thrillerét a hazai nézők is ismerhetik. Sztárja, Tuva Novotny, akit pedig a Jalla! Jalla! című svéd komédiában és a 2010-es Drága Alice-ban is láthattunk, ezúttal egy olyan nőt alakít, aki egy napon emlékezetvesztéssel ébred Franciaországban, és elkeseredett hajszába kezd elveszett identitása után.

Szintén a Toldiban mutatták be a rendezőként és színészként is kiváló Mathieu Kassovitz: Lázadás című várva várt filmjét, mely az 1988-as Ouvéa-incidenst dolgozza fel. A Franciaországhoz tartozó, Új-Kaledónia szigetén, kanak őslakosok szeparatista csoportja francia csendőröket ejt túszul. A helyzet rendezésére a francia kormány terrorelhárító csapatokat küld, de amikor a francia hadsereg is beszáll a túszmentésbe, elszabadul a pokol. A társadalmi igazságtalanságról, a testvériségről és az emberi méltóságról szóló, provokatív mű egyszerre akció thriller és intelligens politikai dráma.

Szóljon hozzá!