ZETApress

hírportál

ROĹťA / Rózsa

A történelem gyakran juttatja eszünkbe, hogy nem kizárólag dátumokból, csatákból, hősökből tevődik össze? Eszünkbe juttatja, hogy egyszerű emberek alakítják, akik a háború előtt normális életet éltek, és ugyanezt szeretnék a háború befejezése után is, amikor a történelem az átlagemberről szól.

De hát hogyan lehet az életet újrakezdeni a II. Világháború után? Hogyan viszonyuljon az ember a politikai helyzethez, hogyan próbáljon utat keresni a másik emberhez? Ez a film nem az emelkedett, mitikus értelemben vett hősiességről, bátorságról szól. Ez az intim film arról szól, hogy az ember elsősorban is szeretni akar ? de nem csupán a hazáját, és harcolni akar ? de nem csupán a haza nevében, hanem egyszerűen csak a másik emberért.

1945 nyara. Tadeusz, a Honi Hadsereg egykori katonája, akitől a háború mindent elvett, Mazúria vidékén vándorol. Eljut egy német katona özvegye által lakott nagy-gazdaságba. Rózsa, az özvegy hűvösen fogadja Tadeuszt, de megengedi neki, hogy ott éjszakázzon ? láttuk délelőtt lengyel nyelven, szinkrontolmácsolással a Toldi moziban a ROĹťA / Rózsa című 98 perces lengyel filmben.

Tadeusz a vendéglátást ház körüli munkával hálálja meg. Rózsának, bár nem ismeri be, elsősorban arra van szüksége, hogy valaki megvédje őt a gazdaságát fosztogató tolvajoktól. Tadeusz fokozatosan megismeri az asszony magányának okait? A háború pusztította tájon, ahol a remény propagandafogássá vált, a két, egymástól oly távol eső világból származó ember között szerelem ? lehetetlen szerelem? ? szövődik.

Rendezte: Wojciech Smarzowski. Forgatókönyv: Michał Szczerbic. Operatőr: Piotr Sobociński jr. Díszlet: Marek Zawierucha. Jelmezek: Ewa Helman-Szczerbic, Magdalena Jadwiga Rutkiewicz-Luterek. Zene: Mikołaj Trzaska. Producer: Włodzimierz Niderhaus. Gyártó: WFDiF. Szereplők: Marcin Dorociński, Agata Kulesza, Kinga Preis, Jacek Braciak, Malwina Buss, Marian Dziędziel. Bemutató április 19-én, csütörtökön 20 órakor a Művész moziban, a XVIII. Lengyel Filmtavasz nyitófilmjeként.

A budapesti Lengyel Intézet immár 18. alkalommal rendezi meg kortárs lengyel filmeket felvonultató filmszemléjét. Idén zömmel olyan alkotásokat láthatnak az érdeklődők, melyek más-más nyelven és eszközökkel dolgozzák fel a lengyel kollektív emlékezet számára oly jelentős történelmi pillanatokat. A filmeket jövő csütörtöktől április 25-én, szerdáig a Művész és a Corvin moziban vetítik.

Szóljon hozzá!