ZETApress

hírportál

Csak a szél a Corvinban

Rasszista gyilkosok eddig négy családot támadtak meg. Négy halott van. A faluban senki sem tudja, hogy kik követik el a gyilkosságokat. Ez most már egyre kevésbé fontos: a félelem itt a hétköznapok része, és lassan beférkőzik mindenhová.

Cigány magyartól, magyar cigánytól retteg. Mindenki azt találgatja, hogy vajon ki lesz a következő család ? láttuk délben, a Corvin moziban Fliegauf Bence: Csak a szél (Just the Wind) című 91 perces társadalmi thrillerében. A film után a rendező és a két producer mellett a rendőröket alakító két színész is a színpadra állt. Filmbeli párbeszédük lentebb olvasható.

Magyarországon 2008 és 2009 között bűnelkövetők egy csoportja merényletsorozatot hajtott végre a cigányság ellen. 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal. 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós fegyverekből. A bűncselekmények 55 sértettje közül öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek. Hatan meghaltak a támadásokban. A gyanúsítottak ellen jelenleg büntetőeljárás folyik. Noha ezt a filmet a bűnténysorozat inspirálta, cselekménye direkt módon nem kapcsolódik a valós eseményekhez és nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot.

Fliegauf Bence filmrendező a Csak a szél írója, rendezője, látványtervezője és sound designere 1974-ben született, Budapesten él. Első nagyjátékfilmje, a Rengeteg (2003) elnyerte a Berlinale Forum szekciójának Wolfgang Staudte-díját. Egy évvel később ugyanebben a szekcióban a Berlinale Zeitung tüntette ki második nagyjátékfilmjét, a Dealert (2004), ami több mint 20 rangos elismerés mellett FIPRESCI-díjban részesült.

Fliegauf harmadik nagyjátékfilmje, a leginkább képzőművészeti kísérleti filmként definiálható Tejút (2007) elnyerte az Arany Leopárdot Locarnóban. A rendező 2010-ben elkészítette első angol nyelvű filmjét, a Wombot Eva Green (Dreamers, Casino Royal) és Matt Smith (Dr. Who) főszereplésével. Csak a szél (2012) című filmjét a Berlinale a Zsűri Nagydíjával tüntette ki, a filmnek ítélték az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet díját és a Peace Film Award Initiative díjat is. A film világpremierje a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a zsűri nagydíját, az Ezüst Medvét (Silver Bear Jury Grand Prix), továbbá az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet díját és a Peace Film Award Initiative-díját is a Csak a szélnek ítélték oda.

A magyar?német?francia koprodukcióban készült film producere Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő (Inforg?M&M Film). A filmben amatőr főszereplők játszanak: Toldi Katalin, Lendvai Gyöngyi, Sárkány Lajos, Toldi György. A mellékszerepekben hivatásos színészek láthatók: Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska, Kaszás Gergő, Gerner Csaba, Tóth Máté, Réthelyi András. Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója Xavier Box (Womb), hangmérnöke Beké Tamás (Tejút, Womb), a pesti nyomozó szerepében Cziffer László (Rengeteg). Ahogy megszokott, a látványtervet, a sound design-t, és a castingot Fliegauf most is maga jegyzi.

A filmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Villamos Művek Zrt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Paksi Atomerőmű Zrt, a Szerencsejáték Zrt. és az Eurimages támogatta. A Csak a szél világforgalmazója a The Match Factory, magyarországi forgalmazója a Budapest Film lett. A filmet április 5-től vetítik a magyar mozikban.

Részlet a forgatókönyvből

Géza (Egyed Attila) sokat látott 40 éves vidéki rendőr. Laci (Cziffer László) 31 éves pesti nyomozó: itt megfigyelő. A legutóbbi gyilkosság helyszínén az alvadt vérrel borított ágy mellett állnak. Gyilkos meleg van, a legyek zúgnak.

Géza: (…)Ha dolgos cigányt lősz le, azzal semmire se mész. Akkor nem értenek meg semmit az egészből. Azt fogják hinni, hogy csak azért ölik meg ezeket, mert cigányok. Mintha ez egy rasszista gyilkosság lenne.

Laci: Hát igen… kicsit úgy tűnik.

Géza: Nem kicsit tűnik úgy Lacika, hanem nagyon. Erről beszélek, ezzel basszák szét a logikáját az egésznek. Ezt szépen végig lehetett volna vinni. Én pontosan tudom, hogy melyik az a család, amit meg kellet volna csinálni. Lopnak, amennyit tudnak. Tavaly véresre verték az Újvári nénit, a protézisét meg széttaposták a betonon. Tudod mit vittek el?

Laci: Mit?

Géza: Egy doboz tojást, és hatezer forintot. És tudod, hány éves az öreglány?

Laci: Hány?

Géza: 82. Meg is baszták szerencsétlent erőszakkal, nem merte bevallani, mert szégyellte. Érted most már, hogy miről beszélek?

Laci: Szerencsére te itt vagy. Majd te megmondod nekik, hogy legközelebb melyik családot végezzék ki. A lőszer azért ahhoz elég drága, hogy csak így vaktában lődözzék fejbe a cigánygyerekeket nem? Jól értelek ugye?

Géza: Nem tudsz te komolyan beszélni Lacika. Egyébként a cigánygyerekeknek van egy szomorú tulajdonságuk. Felnőnek, és akkor már baszhatod! Ilyen egyszerű ez az egész!

Szóljon hozzá!