ZETApress

hírportál

Rém hangosan és irtó közel

Jonathan Safran Foer már első, Minden vilángol című, nagy sikerű könyvével generációja egyik legeredetibb írójaként tűnt fel. Legújabb regényében humorral, gyengédséggel és félelemmel vegyes tisztelettel néz szembe kortárs történelmünk traumáival.

A Rém hangosan és irtó közel című 388 oldalas regénye ? mely az Alexandra Kiadócsoportjához tartozó Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában a napokban jelent meg ? New York Times bestsellere, az Év Legjobb Könyve ? a Los Angeles Times, a Washington Post Book World, a Chicago Tribune, a St. Louis Post-Dispatch és a Rocky Mountain News szerint ? tudtuk meg Jusztinger Brigittától.

A kilencéves Oskar Schell titkos küldetésre indul, melynek során végigjárja New York öt kerületét. Célja, hogy megtalálja azt a zárat, amelybe beleillik az a rejtélyes kulcs, ami a szeptember 11-én a World Trade Centerben meghalt édesapjáé volt. A látszólag lehetetlen feladatra vállalkozó Oscar számtalan túlélővel kerül kapcsolatba kalandos, megindító és végül megnyugvást hozó utazása során. Egy történet, ami nem szeptember 11-ről szól, hanem minden egyes utána következő napról… ? Lendületes, leleményes és nagyra törő… a szeptember 11-i tragédia ihlette felemelő mítosz. (Boston Globe) ? Foer könyvének lapjain sorra robbannak a virtuozitás, az eredetiség és a humor gránátjai. (Village Voice)

Az 1977-ben Washingtonban született Jonathan Safran Foer a Minden vilángol és a Rém hangosan és irtó közel című regények, valamint az Eating Animals című nonfiction mű szerzője. Könyvei ? melyeket 36 nyelvre fordítottak le ? számos díjat nyertek. Az író a New York-i Brooklynban él.

Mit tegyen az ember, ha kilencéves, és 2001. szeptember 11-e óta nem látta az apját? Ha nincs más fogódzója, csak a régi holmik, és az üzenetrögzítő magnószalagja apja utolsó telefonhívásaival, amit el kell rejtenie az anyja elől? Mit tegyen, ha talál egy titokzatos borítékot az apja szekrényében, amelyben csak egy kulcs lapul, és a papíron egyetlen szó: Black?

Viszonylag egyszerű: fel kell keresni az összes Black nevű embert New Yorkban, és megtudakolni, hogy milyen zárat nyit a kulcs. Ami 216 lakáscím. Vagy megkeresni a zárat, bár minden 2777-ik másodpercben egy újabb zár születik New Yorkban. Kissé bonyolítja a dolgot, hogy hősünk betegesen retteg a tömegközlekedéstől, ezért mindenhova gyalog megy.

És persze számos más megválaszolandó kérdés akad. Vajon szerelmes lesz-e még egyszer a mama? Ki a titokzatos bérlő, aki beköltözött a nagyihoz? Mit rejt a magnószalag, amin a papa utolsó üzenetei vannak? ? Erre ad választ Jonathan Safran Foer, a világsikert aratott Minden vilángol írójának új, több nemzedéken átívelő családtörténete. Egy megrendítő regény, egy elképesztő intelligenciájú és képzelőerejű kisfiú Odüsszeiája, aki a World Trade Center összeomlásakor eltűnt papáját keresi. A könyv alapján készült, két Oscar-díjra jelölt filmet Sandra Bullock és Tom Hanks főszereplésével március 8-tól játsszák a hazai mozikban, az InterCom forgalmazásában.

Szóljon hozzá!