ZETApress

hírportál

Áprilisi Titanic

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 1994-ben indult útjára, azzal a kifejezett céllal, hogy a nemzetközi filmgyártásnak a hazai forgalmazásba nem, vagy csak elvétve kerülő értékes, merész és egyedülálló alkotásait bemutassa a magyar közönségnek ? tudtuk meg Naszály Györgytől.

19 év alatt a Fesztivál Magyarország legnagyobb és nagyon sokáig egyetlen nemzetközi filmes mustrájává, közösségformáló és értékalkotó eseménnyé nőtte ki magát. A kezdeti egy filmszínházas, másfél tucatnyi alkotást bemutató rendezvény mostanra öt mozis ? idén az Urániához, a Toldihoz, Kinohoz és az Örökmozgóhoz új helyszínként csatlakozik az A38 hajó is, ahol zenés dokumentumfilmek futnak majd ?, több mint 50 egész estés filmet bemutató, rendkívül népszerű 10 napos eseménnyé vált, amely olyan hírességeket látott vendégül, mint Peter Greenaway, Jafar Panahi, Philip Ridley, Volker Schlöndorff vagy Mathieu Kassovitz. A fesztivál rangos elismerését, Hullámtörők-díjat a háromtagú nemzetközi zsűri ítéli meg, amely révén egyre fontosabb szerepet töltünk be a nemzetközi fesztiváléletben is.

Április 13-tól 21-ig olyan filmeket láthatunk, amelyek talán soha nem kerülnek újra a hazai közönség elé. A fesztivál közösségformáló erejét a kiegészítő programok is erősítik: számos közönségtalálkozót szervezünk a meghívott vendégek ? nem egyszer világhírű, Oscar-díjas rendezők, színészek ? részvételével, de gyakoriak a más, nyilvános szakmai események is.

A fesztivál programjának szerves része a zenei szekció, amely világszínvonalon mutatja be a kortárs könnyű és komolyzene legfrissebb trendjeit, de rendre helyt kapnak képzőművészeti, festészettel és fotográfiával foglalkozó alkotások is. Idén különösen erős lesz a zenés szekció, olyan együttesekről és előadókról szóló koncert- és portréfilmekkel, mint a Sigur Rós, Neil Young, P.J. Harvey, A Tribe Called Quest, Josdé Gonzales, Devendra Bernhard és mások, de lesz magyar videoklip válogatás is. A zenei programot élő koncertek és szakmai találkozók egészítik ki. A szintén külön szekciót formáló dokumentumfilmek a nemzetközi termes legjavát képviselik, meghatározóan történelmi és politikai tartalommal bírnak és rendre telt házas vetítésekkel futnak.

Az idei program erőssége a skandináv filmes blokk lesz, a legújabb és legjobb dán, norvég, svéd, izlandi és finn filmtermést bemutatva, illetve a tavalyi ír blokk után vendégországként Spanyolország is kiemelt helyet és külön szekciót kap a programban ? spanyol borkóstolóval egybekötve. A 19. Titanicról bővebbet a Facebook-on is olvashatunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Felszállunk a Titanicra | ZETApress

Szóljon hozzá!