ZETApress

hírportál

Később lesz a függeszkedés

A decemberben megírtaktól később, március 4-e helyett csak 6-án, pénteken délután kezdődik a repülőfilmfesztivál egy szabadtéri, légi akcióval, egy hőlégballon felállításával és függeszkedésével a Szent István téren, a Bazilika előterében ? tudtuk meg Angyal László fesztiváligazgatótól.

A Courier Sud Co. együttműködő partnerével, a Toldi Art mozival együtt válalkozott A repülés szelleme című Első Nemzetközi Repülőfilm Fesztivál megrendezésére. A tervekben szerepel az évenként visszatérő, a repülést és filmművészetet szoros összefüggéseiben bemutató seregszemle meghirdetése. A repülés itt a vetítővásznon a legtágabb értelemben jelenik meg; a madarak szárnyalásán, az ejtőernyősök zuhanásán, a ballonok, sárkányrepülők, vitorlázórepülőgépek, és mindenféle merev és forgószárnyas légijárművek repülésén keresztül egészen az űrhajózásig.

A fesztivál szervezői különös gonddal figyelnek arra, hogy a filmek, a szellem ne csak a szakemberekhez, aviatorokhoz, művészekhez, hanem a társadalom széles rétegeihez, a sérült emberekhez, mozgáskorlátozottakhoz, siketekhez és a nagyothallókhoz is eljusson. Helyszíne a Toldi Art mozi lesz. A következő két napon, a Magyarországon be nem bemutatott, vagy több évtizede nem látott repülő témájú játékfilmek vetítése lesz. Ilyenek többek között a Dark Blue World (2001), és a Zerkalnie voyni, Mirror Wars (2005), Out of Africa, Távol Afrikától (1985), Historia Jednego Mysliwca, És Varsó messze van (1958), Czerwone berety, Vörös sapkások (1962) című filmek.

A zsűri és a közönség előtt ugyanakkor rövidfilmek és reklámfilmek versenyeznek az Arany Propeller-díjért. A zsűri elnökének Ragályi Elemér filmművész kapott felkérést. Tervezik a közönségdíj megszavaztatását is. A díjkiosztó ünnepély, a díjak átadása március 8-án, vasárnap este lesz. Az I. Repülőfilm Fesztivál előtti héten, február 26-án este 6 órakor A repülés szelleme címmel képzőművészeti kiállítás nyílik a Várfok utcai Színhely Galériában. A Nemzetközi Repülőfilm Fesztiválra nevezni továbbra is csak március elsejéig lehet.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Távolodó szellemek

Szóljon hozzá!