ZETApress

hírportál

András nyert Bencével

Az idén 8. alkalommal adták át tegnap este a Fehér György-díjat a Színház-és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai Filmes tanszékén, ahol Fehér György tanult, majd később tanított is. A nyertes páros Muhi András (producer) és Fliegauf Benedek (rendező) lett.

A kurátorok minden évben a sokoldalú művész egyik működési területén keresik azt a fiatal tehetséget, akinek alkotásaiban az a tökéletességre való törekvés és elkötelezettség köszön vissza, amely Fehér Györgyöt is jellemezte. Tavaly Rába Roland színész nyert, idén azokat a producer-rendező párosokat értékelte a zsűri, akiknek együttműködéséből több értéket képező alkotás született. A hangsúly ezúttal tehát azon a közös munkán van, amikor a producer és rendező egymásba és a filmekbe vetett hite az alkotások minőségét is meghatározza.

A díj minden évben egy Fehér György szellemiségét megidéző, erre az alkalomra készített festmény. Az idei azonban különleges lesz: Szűts Miklós munkája egyszerre jeleníti meg a közös munkát, és azt, hogy abban két autonóm egyéniség vesz részt. A díjátadás hagyomány szerint Fehér György születésnapjához (1939. február 12.) közeleső időpontban történt.

A nomináláshoz a zsűri tagjai ? Gerő Péter, Lénárt István, Radó Gyula, Bánki Iván, Szinetár Miklós, Szolnoki András, Kardos Sándor, Báron György és Szalai Györgyi ? a Magyar Producerek Szövetségét, valamint a Magyar Független Producerek Szövetségét kérték fel, és természetesen ők is jelölhettek.

A kilenc jelölt párosból a második körbe Muhi András (producer) és Fliegauf Benedek (rendező), Petrányi Viktória (producer) és Mundruczó Kornél (rendező), valamint Téni Gábor (producer) és Tarr Béla (rendező) jutott. Jelölt volt még Bodzsár István (producer) és Bodzsár Márk (rendező), Szederkényi Miklós (producer) és Zsigmond Dezső (rendező), Drabik János (producer) és Mihályfy Imre (rendező), Miskolczi Péter (producer) és Janisch Attila (rendező), Novák Erik (producer) és Gauder Áron (rendező), valamint Kovács Gábor (producer) és Hajdu Szabolcs (rendező).

A rendezvényt Ascher Tamás színházrendező, az egyetem rektora nyitotta meg az 5. emeleten. A díj névadójáról Kende János operatőr és Báron György filmkritikus is megemlékezett. A két festményt Lénárt ?Papi? István és Gerő Péter adta át Muhi Andrásnak és a Berlinben alkotó Fliegauf Bence feleségének. Az ünnepség a 3. emeleten két kisfilm ? az Öregek (1969.) és a Tomikám (1970. főszereplők: Lénárt István és Andor Tamás) ? levetítésével folytatódott, melyeket Fehér György még főiskolásként rendezett.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Csak a szél a Corvinban | ZETApress

Szóljon hozzá!