ZETApress

hírportál

Választás az Országháznál

A Greenpeace Fukusima ? Árnyékvilág …mondd, te mit választanál? ? című kiállítása ma-holnap látható a Kossuth Lajos téren. A zöldek kiszebáb égetésével űzték el a Parlamentnél a nukleáris telet a megújulók és az energiahatékonyság útjából.

A Greenpeace a Parlament előtti fotókiállítása a fukusimai nukleáris katasztrófa által érintett japán emberek életét és az atomenergia valódi árát mutatja be. Népviseletbe öltözött aktivisták a farsangi kiszebáb égetés népszokását újraértelmezve felgyújtottak egy, az atomipart jelképező háromméteres szalmabábut, hogy a nukleáris telet elűzve megnyissák az utat a megújulok tavasza előtt.

A nukleáris energia nem hagy teret a megújuló energiaforrásoknak. Egy kis ország energiarendszerében vagy a kockázatos és egyre drágább atomenergia dominál, vagy a tiszta, biztonságos és egyre olcsóbb megújulok. Választanunk kell. A nukleáris kiszebábot azért égettük el, hogy a régi népszokás mintájára végre elűzzük a nukleáris telet, és minden magyar állampolgár biztonságának érdekében eljöhessen a megújulok és az energiahatékonyság kora ? mondta el Rohonyi Péter, a Greenpeace nukleáris kampányfelelőse a megnyitón.

Az Árnyékvilág című kiállítás csodálatos tájképeket mutat be, azonban a tájból hiányoznak az emberek. Több mint 150 ezer ember kényszerült elmenekülni a fukusimai területekről a radioaktív szennyezés miatt ? mondta el Szilágyi Lenke fotóművész, mielőtt átvágta a nemzetiszínű szalagot.

A falvakon átsétálva a veszteség szörnyű érzése nehezedik ránk. A kultúra és a hagyományok elvesztése, a közösség és az életmód elvesztése, az egészség és maga az élet elvesztése ? mondta Robert Knoth, a művészi fotók sokszor díjazott készítője, akinek fotóit a szintén nemzetközileg elismert dokumentarista Antoinette de Jong szakértő szövegei kísérik. Robert Knoth fotós és társa, a dokumentarista Antoinette de Jong sok projekten dolgoztak már együtt, beleértve a Nemzetközi Greenpeace-szel közös munkát a csernobili atomkatasztrófa 20. és 25. évfordulóján.

Mindketten elismerést vívtak ki hazájukban, Hollandiában és nemzetközileg is munkájukért, amely gyönyörűen ábrázol olyan kényes témákat, mint a vegyi hulladékok hatásai, az afgán heroin-kereskedelem globális következményei, vagy a radioaktív sugárzás utóhatásai. Munkáikat világszerte bemutatták, többek között Londonban, Amszterdamban, Moszkvában és Sydney-ben, és olyan vezető sajtóorgánumokban jelentek meg, mint a New York Times, a Der Spiegel, a The Guardian és a National Geographic. Mindketten elnyerték a World Press, a PDN Awards és a Dutch Silver Camera díjakat is.

A kiállítás egyharmada a téma európai és hazai vonatkozásait, valamint a fenntartható energiagazdasághoz vezető lépéseket mutatja be. ? A napokban a volt japán miniszterelnök, Kan Naoto elismerte, hogy a katasztrófát nem a földrengés és a szökőár okozta, hanem emberi és tervezési hibák sokasága, a japán hatóságok felkészületlensége. A tavalyi csillebérci radioaktív jódkibocsátás Európa-szerte hangos botránya és a többi nyilvánosságra került hiba alapján nincs okunk feltételezni, hogy hazánkban más a helyzet. Ezért a Greenpeace a régi paksi blokkok mielőbbi leállítását követeli. Magyarország épp úgy, mint Japán, képes fejlődni atomenergia nélkül is ? mondta el Stoll Barbara, a Greenpeace energia és klíma kampányfelelőse.

A Greenpeace szabadtéri fotókiállítása szombaton továbbindul a Kossuth térről.Február 27-től március 3-ig a Blaha Lujza téren, március 5-től 10-ig a Széli Kálmán (Moszkva) téren és március 19-től 23-ig az Örs vezér terén tekinthető meg 10 és 19 óra között. A kiállítás anyagai teljes egészében idekattintva is elérhetőek.

A kiállítást 15 másik országban is bemutatják, Japántól kezdve Kanadán és több ázsiai és európai országon át a Dél-Afrikai Köztársaságig. Az internetes kiállítás a Greenpeace International oldala mellett 11 nemzeti Greenpeace-oldalon jelenik meg. A Kan Naoto japán ex-miniszterelnökkel készült interjúk itt és emitt érhetők el.

A Greenpeace független, energikus és konfrontációra kész környezetvédő kampányszervezet, mely a világ több mint 40 országában kész arra, hogy fellépjen a Föld értékeinek védelmében. Radikális, de teljes mértékben erőszakmentes, a legjobb tudományos kutatóintézetekkel működik együtt, tárgyal és lobbizik, ha kell, autópályákat, kormányépületeket zár le. Az egyik kezével tiltakozik, a másikkal az alternatív megoldásokat mutatja be. Minden nem mellé mond egy igent is!

Szóljon hozzá!