ZETApress

hírportál

Joey a hadak útján

Az Alexandra Kiadócsoportjához tartozó Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában most jelent meg Michael Morpurgo: Hadak útján című regénye. A megindító történet az angol ifjúsági irodalom klasszikussá érett remekműve, melyből az egyik legnagyobb hollywoodi rendező: Steven Spielberg készített filmet.

A színes, feliratos, 146 perces amerikai háborús film hat Oscar-jelölést kapott. A könyv alapján készült mozifilmet tegnaptól vetítik a hazai mozik a Forum Hungary Filmforgalmazó Kft. forgalmazásában 12 éven felüli nézőiknek. Rendező: Steven Spielberg, írta: Lee Hall és Richard Curtis, producer: Revel Guest, Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Steven Spielberg, társproducer: Tracey Seaward és Adam Somner, zeneszerző: John Williams, fényképezte: Janusz Kaminski.

Szereplők: Jeremy Irvine, Emily Watson, Toby Kebbell, David Thewlis, Tom Hiddleston, Eddie Marsan, David Kross, Peter Mullan, Niels Arestrup, Benedict Cumberbatch, David Dencik, Geoff Bell. ? Számomra ez a történet a hitről, a reményről és a kitartásról szól ? írta róla Steven Spielberg.

A DreamWorks SKG és Steven Spielberg filmes műhelyéből érkezett idén a Hadak útján, mely egy nagyszabású kalandfilm minden korosztály számára, egyben pedig egy barátságról, felfedezésről és bátorságról szóló feledhetetlen utazás. A Hadak útján egy Albert (Jeremy Irvine) nevű fiú és Joey névre hallgató lovának elsöprő erejű története. Nehéz idők járnak, nemsokára kitör az I. Világháború.

Albert édesapja eladja Joey-t a brit lovasságnak, akik rögtön be is vetik őt a frontvonalakon túl ? így megkezdődik Joey kalandos utazása, háttérben az I. Világháborúval. A temérdek akadály ellenére Joey mindig bátran szembenéz a veszéllyel, megérinti az embereket, és megváltoztatja mindenkinek az életét, akivel útközben találkozik. Albert azonban képtelen elfelejteni hű hátasát és egyben legjobb barátját, így hátrahagyva otthonát, a francia harcmezőket veszi célba, hogy megtalálja, és hazavigye az ő csatalovát.

A háború elválasztotta, a csatatér megedzette, a barátság összekötötte őket. Joeyt csikó kora óta nagy szeretettel neveli gazdájának fia, Albert. Ám nehéz idők jönnek: kitör a háború, és a gazda pénzszűke miatt kénytelen eladni a lovat a hadseregnek. Albert képtelen belenyugodni barátja elvesztésébe, és megfogadja, mindent megtesz azért, hogy egy nap újra együtt lehessenek.

A deres belecsöppen I. Világháború gyilkos kavalkádjába. Ahogy fordul a hadiszerencse, hol az angolokat, hol a németeket szolgálja, végül egy öldöklő csata után a senki földjéről ismét az angolok közé téved. Csakhogy megpróbáltatásai ezzel még korántsem értek véget. Jó és rossz oldaláról egyaránt megismerte már az embert: megtapasztalta a béke szépségét, a barátság erejét, majd a háború rútságát. De vajon találkozik-e még valaha igaz barátjával, Alberttel? ? olvashatjuk a 144 oldalas könyv hátsó borítóján és megtudhatjuk a belőle készült filmből.

Szóljon hozzá!