ZETApress

hírportál

Évértékelő a Filmszemlén

A Balassi Intézet által működtetett külföldi magyar kulturális szervezetek, illetve szakdiplomaták 2008-as filmes programjait ismertették az intézményigazgatók a 40. Magyar Filmszemle második napján, a budapesti Palace MOM-ban.

Takács Ildikó, a londoni, és Derdák András, a párizsi magyar intézet igazgatója prezentációjukban elmondták, hogy a tavalyi évben az intézményhálózat összes programjának tizennyolc százalékát a külföldön szervezett négyszáz filmes program alkotta. Ezek között rendszeres filmklubok és tematikus nagy események is szerepeltek. A projektekre 2008-ban a Balassi Intézet programkeretéből 80 millió forintot kapott összesen a huszonnégy intézet.

Kiemelték, hogy az elmúlt évben Can Togay Berlinben a Cinema Total elnevezésű komplex rendezvénysorozattal népszerűsítette a magyar filmet, amelyre hat hét alatt számos látogató érkezett. Derdák András igazgató beszélt arról, hogy a Párizsi Magyar Intézet (PMI) két nagy filmes projektet valósított meg tavaly. A Silent Cinema alkalmával az intézet tetőteraszán, hallgatóval a fülükön nézhették meg az érdeklődök a különböző magyar alkotásokat. A másik, úgynevezett Dunamenti mozi eseménysorozat szervezése már 2008-ban elkezdődött, amelynek csak idén realizálódott a megvalósítása.

Ennek keretében a V4 országok párizsi kulturális képviseleteivel közösen az intézet épületében álló vetítőtermet kelet-közép-európai filmeket játszó művész mozinak jegyeztetik majd be. Takács Ildikó igazgató a londoni intézet munkája kapcsán kiemelte a tavaly életre hívott Check the Gate elnevezésű négynapos tematikus filmfesztivált, ahol a magyar filmművészet legfrissebb, díjazott alkotásait mutatták be. Takács Ildikó felhívta a figyelmet a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) filmes forgalmazásban játszott szerepére, mivel az LMKK részt vett a Szabadság, szerelem, A londoni férfi, valamint a Delta című filmek terjesztésében is.

Az évértékelésen szót ejtettek a szakdiplomata rendszer kibővüléséről is. Tavaly Tel-Avivba és Pekingbe is küldött kulturális attasét az intézet. Izraelben épp a napokban ér véget a Friss Gyümölcs ? Magyar Filmnapok programsorozat, amelyen a fiatal filmes generáció munkáiból állítottak össze válogatást a szervezők. A pekingi együttműködés következtében pedig a Hudec László évforduló alkalmából kínai gyártású dokumentumfilmet is készítettek a magyar építészről, amely a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült el.

A beszélgetésre több hazai producert és alkotót is meghívtak a szervezők, hogy előmozdítsák az intézetvezetők és a filmes szakemberek közötti párbeszédet. Durst György producer hangsúlyozta: mivel a mozgókép továbbítása paradigmaváltás előtt áll, ezért az intézeteknek gondolnia kellene egy közös, úgynevezett háttértár létrehozására, ahová fel lehetne tölteni az alkotásokat, és így költségtakarékosan tudnának jó minőségű filmeket vetíteni.

A tervekkel kapcsolatban az intézetvezetők elmondták, hogy a Cinema Total, a Check The Gate, és a Silent Cinema rendezvényeket 2009-ben is megtartják. Bukarestben február közepén animációs filmhétvégét rendeznek a MOME közreműködésével, illetve ugyanitt a Zsidó fesztivál keretében Elek Judit retrospektív vetítés lesz.

Szóljon hozzá!