ZETApress

hírportál

Jelképes szemlenyitó

A budapesti DocuArtban a nem fikciós filmek alkotói már a hivatalos kezdés előtt egy nappal jelképesen megnyitották a filmszemlét, amely ma a dokumentumfilmek vetítésével indult. A 40. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes és ismeretterjesztő filmjeinek hivatalos megnyitója ma délelőtt fél 12-kor volt a Palace MOM Park 8-as termében. Az eseményt Novák Emil operatőr, a Szemletanács elnöke nyitotta meg.

Novák Emil, a Szemletanács elnöke nyitóbeszédében a dokumentumfilmesek iránt érzett tiszteletről és megbecsülésről beszélt, valamint reményét fejezte ki a magyar film jövőjére vonatkozóan. A baráti hangulatú eseményen jelen volt a két előző szemle elnöke, Janisch Attila és Herendi Gábor filmrendező is. Herendi Gábor felháborítónak nevezte, hogy egyik televíziós társaság sem foglalkozik kellőképpen a dokumentumfilmek népszerűsítésével, és emiatt a rendezők nem jutnak az őket megillető nyilvánossághoz. Janisch Attila hangsúlyozta, hogy a magyar filmkultúrát egységében kell szemlélni, nem megfelelő a fikciós-nem fikciós felosztás.

Füredi Zoltán, a DocuArt vezetője és Papp Gábor Zsigmond rendező az est fénypontjaként leleplezték a dokusok álmainak tortáját. A torta a filmes alkotók ? fikciós, nem fikciós, animációs rendezők ? megálmodott egyenlőségét jelképezte, amely Papp Gábor Zsigmond elmondása szerint nem csak a pénzügyi támogatásokra, hanem a közönség érdeklődésére is vonatkozik.

Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny 2009

Hétfő délután a Mom Park Mozi előterében Báron György filmkritikus megnyitotta az idén hatodik alkalommal megrendezett Magyar Filmplakát Kiállítást, ahol 2008-ban készült magyar tervezésű filmplakátok láthatók. Megtekinthető továbbá egy válogatás a kiállítás plakátjának elkészítésére kiírt pályázat versenyműveiből.

Báron György megnyitó beszédében dicsérte a pályázat győztese, Máté András grafikus magyar szürkemarhát ábrázoló munkáját, valamint beszélt arról, hogy a mai, képekkel elárasztott világban milyen nehéz eredeti, ötletes képeket, vizuális alkotásokat létrehozni és ezekkel a közönség figyelmét megragadni. Felhívta továbbá a figyelmet azokra a tárlaton nem látható munkákra ? a Majdnem szűz, a Kaméleon, valamint az Immigrants ? Jóska menni Amerika! című filmek plakátjaira ?, melyeket jogtulajdonosaik nem engedtek át a kiállításnak, így helyük végül üresen maradt.

A kiállítás anyagát képező harminc plakát közül szakmai zsűri, valamint a közönség választja ki a legjobbnak ítélt, díjnyertes alkotásokat. A zsűri tagjai: Árendás József, Ducki Kristóf, Futó Tamás, Lelkes László és Szugyiczky István grafikusművészek. Az érdeklődők a Magyar Filmszemle összes programjának helyszínén bedobhatják szavazataikat a kihelyezett urnákba a mustra végéig, február 3-ig, továbbá voksolhatnak a rendezvény honlapján is.

Szóljon hozzá!