ZETApress

hírportál

Szűz vonalban

Két magányos ember ? egyikük Leroy, egy biciklis futár, másikuk Patti, egy ugyancsak korosodó szűz ? boldogtalanok a nagyváros kulisszái mögött, mindketten, egymástól függetlenül úgy érzik, társtalanul végképp üres az életük, ebből a fojtogató ürességből ki kellene törniük.

Leroy szextelefonon keres partnert, vágya sincs már szinte több mint egy izgalmas együttlét egy vonzó akárkivel. Patti telefonja ? aki ?csupán? beszélgetni szeretne valakivel ? váratlanul megcsörren Leroy legénylakásán, s ezzel megkezdődnek a vége nincs telefonhívások, csevegések.

Igazi ?macskajáték? zajlik közöttük sok emberi humorral, megható pillanatokkal vegyítve. Kevés ilyen filmet lehet mostanában látni, mely ilyen megkapóan, lehengerlőén tud nem untatva beszélni a magányról ? láttuk délelőtt az Odeon Lloyd moziban, a Szűz vonalban (Somewhere Tonight) című 87 perces amerikai filmben. Főszerepben: John Torturro, aki a filmben történő alakításáért a 2011. évi Karlovy Vary-i filmfesztiválon díjat kapott. Partnere: Katherine Borowitz. Rendezte és a forgatókönyvet írta: Michael di Jacomo, bemutató 16 éven felülieknek január 19-én a CineReal Kft. forgalmazásában.

Aztán mindennek vége

Minden sikeres férfi mögött egy okos nő áll, aki hittel, szeretettel, kitartással egyengeti a férj életútját, megteremti a harmonikus hátteret az alkotói tehetség kiteljesedéséhez, s aki képes akár saját céljairól, vágyairól is lemondani e cél érdekében. 2 Oscar ? 2 Golden Globe-jelölés érkezett 2010-ben az Odeon Lloyd moziban ma délelőtt másodikként bemutatott Aztán mindennek vége (The Last Station) című 113 perces amerikai filmre.

Nincs ez másként Lev Tolsztoj (Christopher Plummer), az orosz irodalom óriása, kora világszerte legjobban ünnepelt írója házasságában sem. Szofja grófnő (Helen Mirren), aki már ötven éves házassággal a háta mögött nemcsak Tolsztoj felesége és 15 gyermekük édesanyja, hanem a zseniális szerző múzsája és titkárnője is egy személyben, szorgalmasan másolgatja férje kéziratait. A Háború és békét például hatszor körmölte le újra és újra.

A házaspár megszokott mederben folyó házassága egy ponton aztán más irányt vesz. Tolsztoj hűséges tanítványa és követője, Csertkov (Paul Giamatti), a kortárs gondolkodó radikális eszméi olyan erős hatást gyakorolnak az íróra, hogy Tolsztoj vallási nézete és végeredményben világnézete gyökeresen megváltozik. Kettőjük nevével fémjelzett ideológiai platformot hoznak létre, mely a tolsztojanizmus néven ismeretes.

Tolsztoj élete alkonyán új keletű nézetei miatt egyre többször kerül konfliktusba Szofjával. Amikor pedig a végrendeletét is megváltoztatja, és mindenét (beleértve műveinek szerzői jogait is) az orosz népre hagyja, Szofja úgy dönt, felveszi a harcot a tarthatatlan helyzettel, Csertkovval és körével, valamint férje legrosszabbik énjével.

A Tolsztoj halálával végző, helyenként kíméletlen házastársi torzsalkodás elfogulatlan tanúja az író személyi titkára. Bulgakov (James McAvoy), akinek karrierje egy külön történet a filmben. A film életrajzi, történelmi ihletésű ugyan, de kár lenne a hitelességet számon kérni rajta. Szerelem, harag, gyűlölet, érzelmi kitörések sora erőteljes színészi alakítások interpretálásával igazi mai történetté válik. A filmbeli konfliktusok örök emberi konfliktusok. Rendezte és a forgatókönyvet írta: Michael Hoffman. Főbb szereplők: Helen Mirren, Christopher Plummer, James McAvoy, Paul Giamatti. Készült 2009-ben, bemutató 16 éven felülieknek február 9-én a CineReal Kft. forgalmazásában.

Szóljon hozzá!