ZETApress

hírportál

Oscar-díjas Suszter?

Várható-e Oscar-eső? ? A napokban hozták nyilvánosságra az idei BAFTA-jelöléseket (British Academy Film Awards). A Suszter tarolt a jelölésen ? tudtuk meg Tamás Dorkától. A film január 26-ától látható a magyar mozikban.

A részben Budapesten forgatott Suszter, Szabó, Baka, Kém zsebelte be a legtöbb, 16 jelölést, melyek közül a legfontosabb kategóriák a Legjobb film, Legjobb rendezés, Legjobb operatőr, Legjobb vágás, Legjobb férfi főszereplő (Gary Oldman), Legjobb férfi mellékszereplő (Benedict Cumberbatch) és a Legjobb női mellékszereplő (Kathy Burke). Elképzelhető-e, hogy idén ez lesz az a film, amely a semmiből az Oscarra tör?

Ha igen, akkor sok más a BAFTA által elismert filmet követhet a Legjobb film és sok más jelölésben, ilyenek például a Vágy és vezeklés, az Egy lányról, illetve A felolvasó. Általában egy brit film mindig bekerül az Oscar-listába, ez a két szavazó csoport közti átfedés miatt lehetséges. Az akadémia hatezer tagja közül ötszázan egyben BAFTA-tagok is. Ez a teljes létszám 8%-át teszi ki ? ami igencsak jelentős, hiszen ahhoz, hogy egy film bekerüljön az Oscar-listába 5%-nak kell megjelölnie első helyen a filmet.

A Suszter, Szabó, Baka, Kém további sikereket érhet el azáltal, hogy az év legelismertebb brit filmjének tartják. A BAFTA-hosszúlistán megelőzte a Harry Potter széria utolsó részét a 2011-es év brit filmje címért vívott küzdelemben. A My Week with Marilyn szintén 16 BAFTA-jelölést szerzett, ám a Suszter, Szabó, Baka, Kém előkelőbb helyen végzett a szavazók legjobb ötös-listáján.

A Suszter, Szabó, Baka, Kém eddig több mint húszmillió dolláros bevételre tett szert az Egyesült Királyságokban. Amerikai viszonylatban ? a népesség arányát figyelembe véve ? ez százmillió dollárnak felel meg, azaz a filmet óriási népszerűség övezi. Az erős kritikák és a karácsony környékén az USA művészmozijaiban szerzett hihetetlen bevételek Oscar-gyanús filmmé tették.

Az amerikai forgalmazónak (Focus) az elmúlt 11 évben kilenc filmjét jelölték a Legjobb filmnek. A legtöbbjüket decemberben mutatták be, így befértek az Oscarra jelöltek közé. A kezdeti korlátozott kópiaszám után, péntektől 809 filmszínházban vetítik a Suszter, Szabó, Baka, Kémet az Egyesült Államokban. A megjelenés időzítése rendkívül fontos, hiszen akkor jön ki film, amikor az Akadémia tagjai leadják a szavazataikat a jelöltekre.

A Focus közleménye szerint a film nézőbázisának a korosztálya hasonlít az Akadémiáéra: 62%-uk 40 éven felüli volt, 46% pedig 50 éves, vagy idősebb és diplomával rendelkezik. A briliáns szereplőgárdát felvonultató film, melyben vannak veteránok és felfelé ívelő csillagok, kedvezhet az Akadémia komoly színészi játék igényének. Nem árt, ha egy korábbi győztes, Colin Firth is erősíti a gárdát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gangxta Zoli anyukája kém! | ZETApress

Szóljon hozzá!