ZETApress

hírportál

Golden Globe-ra jelöltek

Közzétették az Arany Glóbusz-díjakra nevezettek listáját. A Budapest Film által forgalmazott alkotások összesen 8 jelölést kaptak. A felolvasó című dráma 4 kategóriában versenyez; a jelöltek közé került az Égető bizonyíték, Sean Penn, Frances McDormand, Kate Winslet és Ralph Fiennes.

Stephen Daldry, a Billy Elliot és Az órák rendezője Bernhard Schlink világhírű regényét, A felolvasó-t (The Reader) adaptálta filmvászonra. A második világháborút követő időszakban játszódó, amerikai-német koprodukcióban készült film a következő kategóriákban lett jelölt: a Legjobb dráma, a Legjobb rendező ? Stephen Daldry, a Legjobb női mellékszereplő ? Kate Winslet, és a Legjobb forgatókönyv ? David Hare.

A Legjobb vígjáték kategória jelöltjei közé került a Coen testvérek fekete komédiája, az Égető bizonyíték. A rendezők kedvenc színésznője, Frances McDormand a plasztikai műtétekről álmodó Linda megformálásáért a Legjobb színésznő díjra kapott jelölést.

Gus van Sant új filmjében megrázó erejű emléket állít Kalifornia első nyíltan homoszexuális képviselőjének, Harvey Milk-nek, aki bátorságával megváltoztatta a történelmet. A Milk címszereplője, Sean Penn átütő alakításával érdemelte ki a Legjobb drámai színész jelölést.

A XVIII. század végén játszódó kosztümös dráma, A hercegnő Georgiana Spencer története, aki, mint leszármazottja, Lady Diana, korának egyik legizgalmasabb személyisége volt. Fiatalon ment hozzá Devonshire hercegéhez, ám kis idő múlva már hárman voltak a kapcsolatban. Saul Dibb (Bullet Boy) finomra hangolt történelmi drámáját Pados Gyula fényképezte, a címszerepet Keira Knightley, Devonshire hercegét pedig Ralph Fiennes alakítja, akit a zsűri a Legjobb férfi mellékszereplő Golden Globe-díjára jelölt. A filmek bemutatójának tervezett időpontja: A hercegnő ? január 15-e, Milk ? február 19-e, A felolvasó ? február 26-a.

Szóljon hozzá!