ZETApress

hírportál

Újév Báthory nélkül

A hírhedt XVI. századi grófnő, Báthory Erzsébet hátborzongató történetét sokan feldolgozták már: történészek, írók, költők, drámaírók, zeneszerzők, festők és filmesek próbálták leírni és megjeleníteni az elképzelhetetlent. Báthory Erzsébet az emberiség legvéresebb gyilkosaként szerepel a Guinness Rekordok Könyvében. A legenda szerint többnyire nők estek áldozatul a grófnő kegyetlenségének: megkínozta és megalázta őket, kiontott vérükben fürdött, fogaival tépte szét az áldozatok eleven húsát, majd végzett velük.

De valóban ez történt a grófnő várában? Az eltelt négy évszázad alatt semmilyen történelmi dokumentum nem került elő, ami mindezt egyértelműen igazolná. A Báthory című színes, szinkronizált, 138 perces szlovák ? cseh ? angol ? magyar ? amerikai játékfilm a hagyományos elképzelésektől eltérő módon ábrázolja a grófnő alakját. A történet egy védtelen özvegyről szól, aki gazdagabb és sokkal nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint maga a király. Báthory Erzsébet modern gondolkodású, reneszánsz asszonyként szerepel a filmben, aki egy összeesküvés áldozatává válik.

Rendező: Juraj Jakubisko, főszereplők: Anna Friel, Hans Matheson, Karel Roden, Vincent Regan, Franco Nero és Deana Horvathova-Jakubiskova. Bemutatója január elsején lett volna a 16 éven felüli nézőknek, de a Budapest Film a tervezett bemutatót törölte. Társaságuk 2006-tól rendelkezett a film magyarországi jogaival, a mozi-bemutatót többszöri halasztás után a fent említett időpontra tűzték ki. Az ezzel kapcsolatos véleménykülönbségükről az elmúlt hónapokban folyamatos tárgyalásokat folytattak az eredeti jogtulajdonossal. Sajnos megállapodásra a legnagyobb erőfeszítéseik ellenére sem tudtak jutni, így a szerződés az eredeti jogtulajdonos és a Budapest Film között megszűnt ? tudatták portálunkkal.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Báthory a filmvásznon | ZETApress

Szóljon hozzá!