ZETApress

hírportál

Kopaszkutya másodszor

Szomjas György: Kopaszkutya Kettő című másfél órás játékdokumentum-koncertfilmjét december 9-én, péntektől vetítik a Vertigo Média Kft. forgalmazásában. Rendező: Szomjas György, producer: Huszár Viktor. A film nem folytatása az elsőnek!

A Kopaszkutya Kettő a három főszereplőt, Földes László Hobot, Deák Bill Gyulát és Póka Egont követi, magánéletükbe is bepillantva, időnként fikciós elemeket is felhasználva. Riportokban és sztorizásban idézik meg a harminc évet, ami alatt útjuk hol szétvált, hol újra összekapcsolódott. Az október 20-i az utolsó forgatási napon ? a Tabánban, a ?81-es filmbeli koncert helyszínén szervezett ?nyílt napon? ? betekinthetünk a forgatási munkálatokba is.

Szomjas György 1981-ben, harminc évvel ezelőtt készült kultuszfilmje, a Kopaszkutya egy rock-zenekar történetét meséli el, akik azt találják ki, hogy ?lemennek kutyába? azaz saját kőbányai környezetük dalait írják meg és játsszák el. Egyfajta ?proletrockot? hoznak létre, szembeszállva minden konvencióval, politikai korlátoltsággal, értelmiségi sznobizmussal. A lepusztult külváros zenészeivé válnak. Megírják és előadják a Kőbánya bluest, a Tetovált lányt, a Tortát, a Hosszúlábú asszonyt. A csövesek generációja magára ismert a dalokban és a film végén már sokezres tömeg hallgatta és ünnepelte őket.

Hobó, Deák Bill, Póka Egon a Kopaszkutya főszereplői ma is színpadon vannak, ami harminc év után nem kis dolog. Dalaik, a film dalai, folklórrá váltak. A közönség ismeri a szövegeket, együtt énekel a színpadon állókkal. Külön érdekesség, hogy a színpad előtt ugráló tinédzserek mellett a közönség felét a 30-40-50 évesek teszik ki, akik évtizedek óta együtt élnek ezekkel a dalokkal. Kőbánya új folklórja megvalósult.

Ez a 30 év egy nagy történet is egyben ? a blues, a kutyaság, a ?proletrock? története. A Kopaszkutya Kettő a három főszereplőt követi, magánéletükbe is bepillantva, időnként fikciós elemeket is felhasználva. Riportokban és sztorizásban idézik meg a harminc évet, ami alatt útjuk hol szétvált, hol újra összekapcsolódott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Extrém kutyakoncert | ZETApress

Szóljon hozzá!