ZETApress

hírportál

El Camino az Urániában

Az Anjou Lafayette és a Media Flash mutatta be tegnap este 7 órakor Birinyi József és Dr. Tokaji Ferenc: Út a csillagok alatt ? El Camino a világ oltárától a világ végéig című 96 perces digitális magyar dokumentumfilmjét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Bővebbet idekattintva olvashatunk.

A két magyar zarándok útját, El Caminoját, a legvénebb kontinensen átívelő történetét mutatja be a film. A barátokat két kamerával kísérték el az alkotók a világ oltáráról, Fatimától egészen a világ végéig, a kontinentális Európa legnyugatibb pontjáig, a Finis Terráig, a Portugál El Camino nyomán.

Több film és írás látott már napvilágot az el Caminoról, munkájuk mégis újdonságokat, az előzőektől eltérő látásmódot és betekintést céloz meg. Egy magyar zarándok szubjektív, csillagok alatti útja adja filmjük keretét, amely az évezredes zarándokhagyomány (Fatimában alig egy évszázados) megélésén túl, felsorakoztatja a zarándokút fontosabb művelődéstörténeti nevezetességeit, koncentrálva a nem közismert magyar vonatkozásokra. A filmben csak a zarándok belső monológja vezeti végig a nézőt a látottak, hallottak, és átélt események hangjaival, atmoszférájával hitelesítve.

A film egyediségét az adja, hogy ezzel az úttal két, a kereszténység legnépszerűbb zarándokhelye kötődik össze. Amíg Portugáliában a magyarországihoz hasonló, újabb keletű a Mária-kultusz, addig Spanyolországban a Szent Jakab tisztelt, amely a zarándokok százezreit vonzza évről-évre. A film Fatima nevezetességeinek bemutatásával kezdődik, a Szűzanya megjelenésének utolsó alkalmával, amely Fatima legnagyobb eseménye, melyhez a legendás titok is fűződik.

Szóljon hozzá!