ZETApress

hírportál

Reklámzabálók éjszakája

Szombaton a Reklámzabálók Éjszakáján a Budapesti Kongresszusi Központban ismét bemutatták a nemzetközi és a hazai reklámtermés legjavát. Az idei mottó: a nemzetközi reklám üdvözli a magyart. A rendező csapat célja a kiegészítő programokkal és az új projektekkel az, hogy bemutassa: fantáziával és nem kevés munkával a magyar szakemberek, valamint fiatalok is világszínvonalon teljesíthetnek.

Idén már nem lehet csak eladni valamit a reklámmal. Ha nem szórakoztat, nem teremt kultuszt, nem indul el önálló útjára a közönség segítségével és továbbgondolásával, akkor nem csinált semmit. Új tereket keres magának: földön, vízen, levegőben. Bizonyára sokan megvetik és elutasítják, mi mégis azt mondjuk: tekintsük a reklámot művészetnek, legyen inkább szükséges jó.

Borsos Sándor, a rendezvény főszervezője 2008-ban mind a szakmához, mind a laikus érdeklődőkhöz szól: változik a reklámklíma Magyarországon. A fogyasztó egyre igényesebb, már nem kajál be bármit. Ma nincs más lehetősége a reklámnak, mint hogy szórakoztassa a közönséget, érzelmeket váltson ki, megszeretesse a szereplőit.

Történet

A Reklámzabálók Éjszakája 28 évvel ezelőtt, egy francia fiatalember (reklám) filmtekercsek iránti szeretetéből született. Napjainkban 51 ország 170 városában ünneplik a szakma legjavát. Ez 12 millió embert jelent világszerte, valamint ötvenezer embert hazánkban. A Reklámzabálók Éjszakája egy világkörüli utazásra invitál, ahol kultúrák, trendek, márkák, és arcok sokféleségeit ismerheti meg a közönség egyetlen éjszaka alatt.

A Reklámzabálók Éjszakájának egyik legnagyobb hatása hazánkban, hogy az elmúlt években felnőtt egy generáció, amely nemcsak érti, de élvezi is a reklámot. A rendezvény szervezőinek eredeti elhatározása az volt, hogy megmutassa a legújabb trendeket, kiemelve az értéket képviselő alkotásokat. Az ilyen művek más szemszögből tudják megmutatni számunkra a világot. A jó reklám eszköztára gazdag, több szinten fejti ki hatását: egyesíti a zene, a vizuális eszközök, a kifinomult üzenet, a humor erejét ? mondta Borsos Sándor.

A fogyasztók sem ugyanolyanok, mint nyolc éve?

Változik a reklámklíma Magyarországon, a fogyasztó egyre igényesebb, már nem kajál be bármit. Megfigyelhető egy bizonyos reklámtudatosság, ez pedig főként a 16-25 éves korosztályra jellemző. Van rálátásuk a világra, és szelektálnak. Egyre nagyobb számban jelen vannak a Reklámzabálók Éjszakáján is. Ám az előző hetekben tapasztalható proaktivitásukon még mi is meglepődtünk. Értem ezalatt azt, hogy tényleg nagyon sokan keresnek meg minket az Ifjú Penge miatt, és a legtöbben nem csupán érdeklődnek, hanem pályaműveket is beadnak. Szerintem a hazai reklámszakmának szüksége van ilyen ifjú tehetségekre.

Az idei év arculata

A Budapest Bank és a Reklámzabálók Éjszakája. A hazánkban nyolc éve meghonosodott rendezvénysorozat százezres nagyságrendű közönsége a szervezőkkel együtt vallja, hogy a fogyasztók itthon is megkövetelik a nemzetközi reklám színvonalát. Hazánkban általános jelenség, hogy a cégek a kockázat elkerülése miatt nem mernek eredetibb, hatásos reklámmegoldásokat alkalmazni. Erre alaposan rácáfolt idei Budapest Bank legújabb kampánysorozatával, amely példátlanul népszerű és közkedvelt lett a fogyasztók körében.

A Budapest Bank bátor, eredeti és újszerű megközelítésű kampányával markánsan kiemelkedett a hazai, többnyire szürke és könnyen felejthető bankhirdetések mezőnyéből. Az ?Emese-sorozat? kreatívan aknázza ki a jó reklám eszköztárát: legfőképpen a humort, a hiteles, szerethető szereplők, valamint a sorozatszerű megjelenés előnyeit. Amikor Emese megjelent a színen, sok reklámzabáló felkapta a fejét, hiszen végre megérkezett a hazai működőképes példa arra, amit a Reklámzabálók évek óta képvisel: az érzelmekre ható, szerethető, szórakoztató reklám. Megkeresték hát a pénzintézetet és annak kreatív műhelyét, amelynek eredményeként a Reklámzabálók 2008-ban kölcsön kapta a bank ?kult?-tá vált reklámarcát, Emesét.

A magyar piacon tapasztalható reklám-dömpingből kicsillan az egyéni szín: a nemzetközi piacon is újszerűnek mondható, hogy egy bank nem csupán saját termékét vagy szolgáltatását hirdeti, hanem inkább tudatosan felfűzi egy kommunikációs platformra, amely megszemélyesíti a bankot. Ez a döntés jónak bizonyult, mert látványosan nőtt a fogyasztók bizalma, a bank ismertsége és elfogadottsága, valamint a reklámokra történő spontán visszaemlékezés.

Szóljon hozzá!