ZETApress

hírportál

Cakó lesz a zsűri-elnök

Idén Budapest mellett Bécs is az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál helyszíne lesz. Míg Magyarországon két mozi ? az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi ? vetíti az animációs filmeket, addig Bécs három moziban ? Filmcasino, Schikaneder, Topkino ? várja az érdeklődőket ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón.

Annak, hogy Budapest után Bécsbe is kiutazik a fesztivál, több oka is van. Egyfelől a fesztivál terjeszkedése, másrészről fontos, hogy egy hiánypótló rendezvényt vigyen az osztrák fővárosba. A bécsi közönség eddig egyáltalán nem, vagy csak elszórtan jutott azokhoz az animációs filmekhez, amelyeket a budapestiek hat év óta az Anilogon láthatnak ? fogalmaz Liszka Tamás fesztiváligazgató. A fesztiválra idén is több, mint 500 versenyfilm érkezett, ezekből áll össze az 32 európai filmet tartalmazó versenyprogram. Az Anilogue-ra több alkotó is elkíséri munkáját.

A zsűri

Cakó Ferenc: Festőnek indult, a nyolcvanas években kezdett a homokanimációval foglalkozni, korábban báb- és gyurmafilmeket készített. A homokanimáció által világszerte ismertté vált, mind a mai napig aktív és sikeres ebben a műfajban.

Michaela Pavlatova: A 2007-es, tavalyi Anilogue-on külödíjat kapot Bill Plymptontól Az állatok farsangja című filmjéért. Idén már zűritagként értékeli a versenyzőket. Munkáiból ízelítőt találunk a www.michaelapavlatova.com oldalon.

Adam Wyrwas: A tavaly mutattuk be a fesztivál zárón A Péter és a Farkas című animációs filmet, mely idén elvitte kategóriájában az Oscar-díjat. A Péter és a Farkas animátora volt Wyrwas, aki most ellátogat az Anilogue-ra zsűritagként.

A fesztiválon a nemzetközi zsűri mellett a közönség is értékel. Minden előadás után közönségszavazatok alapján derül ki, mit szerettek legjobban a nézők.

A program

Az idei Anilogue-on hét nagyjátékfilm kerül bemutatásra, lesz egy Világpanoráma-összeállítás, ami kitekint Európán kívülre és összegyűjti a azokat afilmeket, amelyek az elmúlt évben a világ fesztiváljain a legnagyobb feltűnést keltették. Idén sem maradhat el az Animált Éj ? vetítés a Toldiban, ami idén megkapta a Red Bull nevet. Péntek este nyolctól hajnalig peregnek az animációs filmek.

A Ponyo a tengerparti sziklán című Miyazaki-filmmel nyitja meg kapuit az Anilogue november 27-én este 7-kor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ezt a filmet később a Best Hollywood forgalmazza a budapesti mozikban. A fesztivál egy hete alatt (amiből négy nap Budapesten, három nap Bécsben lesz) műsorra kerül még a Libanoni keringő ? Waltz with Bashir című izraeli rajzfilm, ami Cannes-ban debütált.

A Miyazaki-filmen kívül még három japán egészestés kerül vászonra. Az Evangelion 1.0-t a világ legjobb animéjének választották, valamint a Piano Forest és a Holt tér. Tavaly Bill Plympton, a fesztivál vendége bemutatott részleteket, készülő nagyjátékfilmjébő. Idén az Idióták és angyalok már befejezett állapotban jön az Anilogue-ra, de előtte még különdíjat kapott Annecy-ban. A fődíjat ugyanitt Nina Paley filmje, a Sita Sings the Blues vitte el, a magyarországi közönségnek így ezt a filmet is elhozza az Anilogue.

Kiegészítő

A vetítések mellett három műhelymunka fut párhuzamosan: lesz workshop a digitális animációról a Mesharray Digital Media School munkatársaival. Az Uránia aulájában egy standon mutatják be a legújabb animációs szoftvereket, és ehhez kapcsolódóan szombaton négykor Vári Róbert tart előadást az animációs film fejlődéstörténetéről.

Lesz még workshop gyereknek az animációsfilm készítésének folyamatáról és eljön hozzánk Nik és Nancy Phelps zeneszerzőpáros, akik a kísérőzenék történetéről adnak elő interaktívan, egy műhelymunka formájában.

A fesztivál záró gálájára december 3-án, szerdán, a bécsi Filmcasinóban kerül sor este háromnegyed 9-kor, ahol átadásra kerülnek a díjak. A fődíjnak járó szobrot Pethő Zoltán szobrász készíti el. A záróünnepségen bemutatásra kerül a Best of Anilogue 2008, vagyis az összes díjazott film.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kihirdették az Anilogue 2008 díjait

Szóljon hozzá!