ZETApress

hírportál

Művészi elválás

Nader (Peyman Moaadi) és Simin (Leila Hatami) egy középosztálybeli házaspár a mai Teheránban. Simin válni akar a férjétől, mert az nem hajlandó elhagyni az országot és Alzheimer-kóros édesapját ? láttuk délelőtt a Művész moziban, a 123 perces iráni filmben.

Simin elköltözik, lányuk, a 11 éves Termeh (Sarina Farhadi) Naderrel és az állandó gondozásra szoruló nagyapával marad. Nader felvesz egy gondozónőt, Razieh-t (Sareh Bayat), aki mély hite miatt először nem akarja elvállalni a munkát, de körülményei mégis rákényszerítik. Egy nap Nader a sötét lakásba tér haza, ahol apja magatehetetlenül fekszik az ágya mellett.

Az ügyből per kerekedik, ami fokozatosan bontakozik ki a néző szeme előtt. A szereplők céljai, szándékai állandó változásban vannak, talán még saját maguk előtt is. A tettek mögött feltételrendszerek és motívumok egész sora húzódik meg, aminek felfejtése a vizsgálóbíró feladata.

A méltán díjazott film érzékenyen, minden didaktikus felhang nélkül beszél az élet olyan fontos kérdéseiről, mint erkölcs, vallás, hit, megbocsátás. Ashgar Farhadi rendező Irán egyik legsikeresebb rendezője a nemzetközi filmvilágban. Előző filmje, a Magyarországon is bemutatott Elly története kiemelkedő sikereket ért el. Több mint 11 nemzetközi díjat nyert, többek között a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Medve-díját is.

A Nader és Simin ? Egy elválás története volt az első film a Berlinale történetében, amely egyszerre nyerte el az Arany Medve-díjat, és a Legjobb férfi- és női-alakításért járó Ezüst Medve-díjakat, amit egyedülálló módon a teljes szereplőgárdának ítélték oda. Bemutató csütörtökön csak 16 éven felülieknek a Mokép-Pannónia Kft. forgalmazásában.

Szóljon hozzá!