ZETApress

hírportál

Miyazaki-filmmel indul az Anilogue

Az Anilogue fesztivál hatodik kiadása Budapest mellett immár Bécsbe is elhozza az év legsikeresebb animációs filmjeit a világ minden tájáról. Premierek, versenyfilmek, workshopok két főváros öt mozijában, egy álló héten keresztül ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A PONYO A TENGERPARTI SZIKLÁN című, egész estés anime magyarországi premierjével veszi kezdetét a legnagyobb budapesti animációs fesztivál hatodik évada november 27-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A japán animáció élő klasszikusának legújabb filmje elsősorban a gyerekközönség számára készült, ám a Miyazaki-filmek felnőttkorú kedvelői ezúttal sem nélkülözik majd a mesterre jellemző, pazar látványvilágot és a misztikus átalakulások láncolára épülő történetet. A filmet jövőre a Best Hollywood mutatja be a magyar mozikban.

Az Anilogue fesztivál idén nemcsak műsorában, hanem helyszínei révén is nemzetközivé válik. A november 27-én, csütörtöktől december 3-án, szerdáig, tehát egy egész héten át tartó eseménysorozat novemberre eső filmjei Budapesten, a decemberi vetítések pedig már az osztrák fővárosban várják a nézőket. A programban idén is számos animációs nagyfilm premierjét találjuk, köztük az idén Cannes-ban debütált, és a Szuez Film jóvoltából a fesztiválpremier után a magyar mozikban is látható KERINGŐ BASHIRRAL című izraeli rajzfilmet, amely az 1982-es libanoni háború eseményeit eleveníti fel. Az Anilogue-on debütál az idén Tokióban a világ legjobb animéjének választott EVANGELION 1.0: NEM VAGY EGYEDÜL című japán film, a PIANO FOREST című anime, és a kifejezetten csak kötélidegzetűeknek szánt HOLTTÉR című animációs zombihorror is, amelynek videójáték-változatát az Electronic Arts és a Forum Home Entertainment jóvoltából a nézők azon nyomban ki is próbálhatják a moziban.

A premierek közül nem maradhat ki a régóta várt IDIÓTÁK ÉS ANGYALOK című amerikai animációs film, amelynek akkor még csak készülőben levő jeleneteit a tavalyi Anilogue-on mutatta be ? Európában elsőként ? a budapesti közönségnek a rendező, Bill Plympton. A briliáns rajztechnikával készült film egy váratlanul szárnyat növesztett nyárspolgár groteszk történetét beszéli el.

Az Anilogue 2008 az idei Annecy filmfesztiválon különdíjat nyert Plympton-film mellett bemutatja a világ legnagyobb rajzfilmes rendezvényének fődíjas alkotását, a SITA SINGS THE BLUES-t is. Nina Paley filmje az indiai mitológia egyik alapművét, a Rámájanát dolgozza fel. A három szálon futó cselekmény különlegessége, hogy a tízfejű indiai démon és a szigetről szigetre szökellő majomkirály mellett a húszas éves amerikai blueskirálynője, Anette Hanshaw, valamint maga a rajzfilm rendezője is szerepet kap benne.

A fesztivál műsorából 2008-ban sem hiányozhat a nemzetközi versenyprogram. A stúdiók ebben az évben is több mint ötszáz animációs rövidfilmet neveztek Európa minden szögletéből. A BEST OF ANILOGUE díjat a nemzetközi zsűri, a közönségdíjat pedig a budapesti és a bécsi nézők szavazatai alapján adják át december 3-án este, a bécsi Filmcasinóban tartott zárógálán, ahol a díjnyertes filmek mellett a CARTOON D?OR európai rajzfilmdíj öt idei jelöltje is bemutatkozik.

A vetítések mellett három, párhuzamos műhelymunka is színesíti a programot. A MESHARRAY stúdió munkatársai a digitális animáció titkaiba avatják be az érdeklődőket. A KÉPRŐL KÉPRE műhely Szoboszlay Péter vezetésével a gyerekeknek mutatja be, hogyan készülnek a hagyományos rajzfilmek. A TOONS AND TUNES című workshop résztvevői pedig a san francisco-i Nik és Nancy Phelps közreműködésével ismerkedhetnek meg az animációs filmek kísérőzenéjének történetével, sőt maguk is kipróbálhatják a rajzfilmes zeneszerzés titkos receptjeit.

A fesztiválnak évek óta nélkülözhetetlen része a VILÁGPANORÁMA, vagyis a 2008-as évben az animációs világban a legnagyobb sikereket elért filmek válogatása. Szintén hagyományossá vált a péntek estétől szombat hajnalig a Toldi moziban zajló, maratoni rajzfilmnézés, az ANIMÁLT ÉJ, ahol a csillagos ötöst kapott vizsgafilmektől egészen a szélsőségesen provokatív művekig több száz alkotás kerül terítékre, frissítők és (pirkadatkor) élénkítő tornagyakorlatok kíséretében.

Szóljon hozzá!