ZETApress

hírportál

Verzio a robotról

Megtanítani mosolyogni, nehéz feladat lesz fogalmaz egy japán tudós, miközben a tökéletes emberi robotot próbálja elkészíteni a Mechanical Love ? Gépszeretet című japán dokumentumfilmben. A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 4-9. között idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre. 57 film, 27 országból, 36 premier. A helyszínek idén a Toldi és a Cirko-Gejzír mozik ? tudtuk meg a Toldi Moziban, a ma déli sajtótájékoztatón.

A fesztivált Tarr Béla filmrendező nyitja meg, a nyitóünnepségen levetítésre kerül két rövid dokumentumfilm: az egyik a híres lengyel Krzystof Kieslowski filmje 1977-ből, Az éjszakai portás szemével. A film egy paranoiás éjszakai portást mutat be, akinek kedvenc időtöltése mások ellenőrzése. 2005-ben az osztrák Andreas Horvath megkereste az 1977-es film főszereplőjét, és A nyugdíjas éjszakai portás szemével című filmjében megmutatja mennyire változtatta meg az elmúlt 30 év a portást. A film rendezője elkíséri filmjét a Verzio megnyitójára.

A Nemzetközi panoráma 30 kortárs, kreatív dokumentumfilmet mutat be a világ minden tájáról. Nemzetközi fesztiválokon nagy sikerrel játszott filmek is kerültek a programba, mint például a Havel polgártárs, Vaclav Havel publikus és privát portréja, a Gépszeretet, az értelem és érzelem kettősségéről, az Allah jegyesei női merénylőkről, valamint A világ legnagyobb kínai étterme egy kínai megavállakozásról.

A nemzetközi programot ismét Magyar panoráma egészíti ki, ezúttal 11 hazai film került a programba. Többek között olyan kiemelkedő és elgondolkodtató alkotások, mint Schuster Richárd A három hiányzó oldal című filmje egy hatvan évig féltve őrzött szerelmi történetről. Hajdú Eszter: A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció című alkotása a politikai gyűlölködés végleteiről ma Magyarországon, valamint Forgács Péter lírai alkotása Von Höfler vagyok – Werther variáció, melyben a rendező Von Höfler Tibor történetein és családi archív felvételein keresztül követi a pécsi bőrgyáros-tímár generációk több évszázadon átívelő, gazdagon burjánzó sorsvonalait.

A kortárs munkákat 5 klasszikus mű helyezi történelmi kontextusba, amelyek a dokumentarizmus legszebb hagyományait (direct cinema, cinéma verité, oknyomozás) képviselik. Jean Rouch, Errol Morris, Gazdag Gyula, Krzysztof Kieślowski és Robert Drew mind a műfaj mesterei, ám meghatározó műveiket csak ritkán vetítik.

A Verzió Filmfesztivál programját 2005-től egészíti ki tematikus-filmtörténeti visszatekintő program, azaz retrospektív. Idén a Tükörcserepek Kína történelméből című filmblokk a kínai történelem ellentmondásos pillanatait mutatja be különböző perspektívákból öt film tolmácsolásában (A császár nevében, Halálom után, Reggeli napfény, A mennyei béke kapuja, Vörös művészet).

A Fesztivál Keresztutak programjának idei vendége a DOK Leipzig, amely tematikailag sokszínű, díjnyertes filmeket mutat be az utóbbi évek terméséből. A versenyfilmeket a közönség zsűrizi. Az 1500 eurós Open Society Institute Közönségdíjat a legmagasabb számmal értékelt és a legtöbb szavazatot kapó film viheti haza. A díjnyertes filmre a belépő ingyenes! A fesztiválra 650 és 800 forint között lehet jegyet váltani. A bérlet, amely minden moziban minden előadásra (kivéve nyitó- és záró-est) érvényes, elővételben 4000, a fesztivál ideje alatt 4500 forintos áron kapható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Anna Politkovskaya nyert a Verzión

Szóljon hozzá!