ZETApress

hírportál

Moziban A nyomozó

A nyomozó olyan krimi, melyben a gyilkos az áldozata kilétét kutatja. Malkáv Tibor 35-40 körüli kórboncnok. Annak a kórháznak a prosecturáján dolgozik, melynek egyik emeletén halálos beteg anyja fekszik ? láthattuk ma délelőtt a Művész moziban.

Az asszony az egyetlen kapcsolata az élők világával, ha tehetné, minden idejét pácienseivel ? a halottakkal ? töltené, mert az élők kiszámíthatatlanok, míg a halottak befejezett történetek. Fejében minden problémáját a halottakkal folytatott képzeletbeli dialógusokkal akarja megoldani. Anyja állapota vészesen romlik és neki nincs pénze a stockholmi útra, ahol vállalnák a műtétet. Ekkor keresi fel egy rejtélyes alak, aki a következő ajánlatot teszi: ha Malkáv megöl egy Szirmai Ferenc nevű ? számára vadidegen ? embert, többet is kap, mint amennyibe az operáció kerülne.

Hősünk elvállalja és elköveti a gyilkosságot. Néhány napig úgy tűnik, nem hiába, és élete végre kedvező fordulatot vesz. Aztán egy este levelet talál a postaládájában ? a feladó Szirmai Ferenc. Nagyon is közük volt egymáshoz: féltestvérek voltak. Másnap a rendőrség is megjelenik nála. A hurok szorul, és Malkáv érzi: ha meg akar szabadulni a csapdából, nyitnia kell az élők felé, újra kommunikálnia kell velük ? ki kell nyomoznia, miféle történetbe keveredett és legfőképpen: ki volt a férfi, akit megölt, s miért kellett meghalnia.

A 107 perces thrillert Gigor Attila rendezte, s ő írta a forgatókönyvet is. Operatőre Herbai Máté, producere Pusztai Ferenc, co-producere Martin Persson, Tomas Eskillson és Macdara Kelleher. Szereplők: Anger Zsolt, Rezes Judit, Terhes Sándor, Tóth Ildikó, Kerekes Éva és Zágoni Zsolt. Bemutató jövő csütörtökön, a Budapest Film forgalmazásában.

A 39. Magyar Filmszemlén a legjobb forgatókönyvíró (Gigor Attila), legjobb vágó Arany Olló-díj (Kovács Zoltán), legjobb férfialakítás (Anger Zsolt), tv2 moziverzum-díj: legjobb közönségfilm, legjobb rendező Arany Holló-díj (Gigor Attila) és legjobb film Arany Holló-díj A Nyomozóé lett. A 43. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon a FFIC (Nemzetközi Filmklubok Szövetsége) Don Quijote-díjában, a zsűri különdíjában részesült.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A Delta nyerte a fődíjat
  2. Mátét kitüntették | ZETApress

Szóljon hozzá!