ZETApress

hírportál

Mexikói Filmhét a Művészben

A Mexikói Nagykövetség és a Budapest Film ismét megrendezi a mexikói filmek mustráját. Az utóbbi évek kiemelkedő alkotásait szeptember 18-a, csütörtök és 24-e, szerda között este 8 órakor a Művész moziban láthatják a mexikói filmek szerelmesei. Az idei Mexikói Filmhét során hat játékfilm és öt rövidfilm lesz látható a Művész mozi vásznán, melyek mindegyike aktuális társadalmi problémákra reflektál a maga módján.

Az ?új mexikói film? néhány képviselője, Alejandro Gonzáles Inarritu (Korcs szerelmek, Bábel), Alfonso Cuarón (Anyádat is), Guillermo del Toro (A faun labirintusa) neve már ismerősen hangzik. A most bemutatandó művek az új filmes generáció további kiemelkedő alkotóinak tehetségét bizonyítják. Az elsőfilmes Rodrigo Plá A zóna címmel forgatott torokszorító drámát Mexikóváros egy gazdagok lakta, szögesdróttal és fallal elkerített negyedéről, és az ott uralkodó farkastörvényekről. Az alkotást FIPRESCI-díjjal jutalmazták a Torontói Filmfesztiválon.

A beszédes című Az ország, ahol semmi sem történik vígjáték egy pénzmosásba keveredett hivatalnokról, a feleségéről és a szeretőjéről; bemutatják Ignacio Ortiz drámáját, a Mezcalt, amely a Mexikói Filmakadémia és több nemzetközi filmfesztivál összesen 11 díját söpörte be, és látható lesz Kurt Hollander filmje, a Biliárdjátékosok, mely a szélhámosból biliárdszalon-tulajdonossá váló El Vago meséje. A dokumentumfilm műfaját Mercedes Moncada Rodriguez filmje, a Maria Elena passiója képviseli, mely Ezüst Ariel-díjas alkotás egy fiát vesztett, hegyi törzsét, és a konvenciókat elhagyó asszonyról.

A rövidfilmes válogatás szintén kincseket hoz a felszínre: a cannes-i Arany Pálma-díjra jelölt Támasz nélkül, valamint A fehér vonal szindrómája az animációs műfaj gyöngyszemei, a Durrdefekt sötét tónusú thriller, A szív bugyrai vígjáték a főszerepben Gael García Bernállal, Az ég tükrében pedig fesztivál-kedvenc, fantázia egy dobozba zárt repülőről.

A filmhét programja

Csütörtök: A zóna ? zártkörű díszelőadás (97?). Péntek: Támasz nélkül (4?) és A mágus (98?). Szombat: A zóna (97?). Vasárnap: Az ég tükrében (10?) és Mezcal (90?). Hétfő: A fehér vonal szindrómája (7?) és Az ország, ahol semmi sem történik (91?). Kedd: A szív bugyrai (18?) és Maria Elena passiója (76?). Szerda: Durrdefekt (14?) és Biliárdjátékosok (85?).

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A Mágus (El Mago)

Szóljon hozzá!