ZETApress

hírportál

E-moziban a jövő héten a Delta

Nem kell heteket várniuk a Delta kópiáira a vidéki moziknak: csütörtökön Mundruczó Kornél Cannes-ban is díjazott filmje 17 városban debütál egyszerre. Aznap kerül a mozikba a Delta című film, amellyel egyúttal az úgynevezett ?e-mozi? is debütál Magyarországon. Mundruczó Kornél alkotását az új rendszernek köszönhetően Budapesten kívül egyszerre 16 városban is műsorra tűzhetik a jövő héten.

A technikától elsősorban az art-hálózat fellendülését várják, mint ahogy ez bekövetkezett a legtöbb, a rendszert bevezető nyugat-európai országban is. Az ?e-mozi? nagy előnye a hagyományos vetítési metódussal szemben, hogy a vidéki városoknak sem kell ezentúl hetekig vagy hónapokig várni a sorukra, amíg eljutnak hozzájuk a 35 mm-es kópiák ? amelyek gyártása köztudottan nagyon drága. A minőséget illetően természetesen nem lesz színvonal-csökkenés, a Magyarországon alkalmazott digitális mozi-rendszer 1-1,3 K, azaz 1280×780 pixel felbontásban sugároz majd. A Delta az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi zsűri FIPRESCI-díját, a Magyar Filmszemle fődíját, jelenleg pedig Torontóban szerepel. Forgalmazója a Budapest Film.

Házavató a Gödör felett

Tegnap este a film alkotói megpróbálták befejezni az a házat, mely a darabban sosem készült el. Az Erzsébet téri Gödör felett Török Ferenc, Schilling Árpád, Gáspár Sándor és Jancsó Miklós vert egy-egy szöget a félkész ház oldalába. A nyitóbeszédet Forgách András mondta. Sötétedés után háromnegyedórán át láthattuk a filmből kimaradt jeleneteket a ház alatt. A DVD-t Mundruczó Kornél rendező indította el. A tóparti asztaloknál nem csak finom pezsgővel, hanem sok jófajta pálinkával is várták a meghívottakat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A Delta nyerte a fődíjat

Szóljon hozzá!