ZETApress

hírportál

Delta a filmvásznon

Egy hallgatag fiatalember visszatér a Duna-delta világtól elzárt, vad vidékére. Ez a hely a vízi utak, apró szigetek és a nádas labirintusa, melynek lakói teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. Az ifjú, aki gyermekkora óta nem járt itt, megismerkedik addig soha nem látott húgával. A lány törékeny, félénk és eltökélt. Úgy dönt, testvéréhez költözik annak vízparti kunyhójába, láthattuk délelőtt Mundruczó Kornél Delta című színes, magyar másfélórás filmdrámájában, az Odeon Lloyd moziban.

Együtt kezdenek el építeni egy lábakon álló házat távol mindentől és mindenkitől, a tó közepére. Egy napon meghívják a falubelieket egy közös lakomára, ám nyilvánvalóvá válik, hogy a földhözragadt helyiek nem fogadják el ?természetellenes? kapcsolatukat. Az idei, 39. Magyar Filmszemlén a Delta Arany Orsó Fődíjat és a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, míg Lajkó Félix a Legjobb filmzene-díjat nyerte el. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a mű Fipresci-díjban részesült.

A filmet Erdély Mátyás fényképezte Erdélyben, szereplői: Lajkó Félix, Tóth Orsi, Monori Lili, Gáspár Sándor. Gyártotta: a Proton Cinema Kft, Essential Filmpoduktion, Filmpartners Kft, zenéjét Lajkó Félix szerezte. Producerek: Petrányi Viktória, Susanne Marian, Philippe Bober, koproducerek: Pataki Ági és Kovács Gábor. A forgatókönyvet Bíró Yvette és Mundruczó Kornél írta. Bemutatója jövő csütörtökön a Budapest Film forgalmazásában, 16 éven felülieknek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » E-moziban a jövő héten a Delta

Szóljon hozzá!