ZETApress

hírportál

Művészi Hallgatás

Daniel Woodrell, a country noir mestere regényéből készült Winter?s Bone ? A hallgatás törvénye című film a missouri Ozark-hegységben élő 17 éves lány története, aki egyedül próbálja összetartani széteső családját.

A zord hegyvidéken Ree Dollynak (Jennifer Lawrence) kell nevelnie testvéreit, depressziós anyja tehetetlensége és drogot gyártó apja eltűnése után. A mindennapok nehézségein túl a börtönbüntetéssel fenyegetett apa sem jelenik meg a bírósági tárgyaláson, így az óvadék biztosítékát jelentő ház veszélybe kerül ? láttuk délelőtt a Művész moziban, a 100 perces, feliratos amerikai filmben.

Ree-nek hét napja van, hogy apját előkerítse, ebben segítségére van amfetaminfüggő nagybátyja, Teardrop (John Hawkes ? Deadwood). Azonban a környéken senkinek sem érdeke kideríteni az apa hollétét, különösen a helyi kiskirály, Thump Milton (Ronnie Hall) érdekeit veszélyezteti a kutatás. Ree-nek a titkok, hazugságok és fenyegetések között kell helytállnia, míg az információkból összerakja az igazságot.

A Sundance Fesztiválon is kitüntetett forgatókönyv pontosan írja le a hegyvidéki emberek habitusát, életkörülményeit. A hitelességet fokozza, hogy a forgatás eredeti helyszíneken zajlott, amatőrökkel, kezdő színészekkel. Az eredmény egy egyszerre kemény és ártatlan film: mint maga a hegyvidéki emberek élete.

Ez az összesen harminc díjjal kitüntetett kortárs western kietlen vidékre, hallgatag emberek közé vezeti a nézőt, ahol a vadon érzelmekkel telik meg, de a boldogság csak pillanatokig tarthat. Az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra jelölte az alkotást a Legjobb film, Legjobb női főszereplő, Legjobb férfi mellékszereplő, Legjobb eredeti forgatókönyv kategóriákban.

Rendezte: Debra Granik. Forgatókönyv: Daniel Woodrell azonos című regényéből Debra Granik és Anne Rossellini. Fényképezte: Michael McDonough. Producer: Anne Rosellini és Alix Madigan. Főszereplők: Jennifer Lawrence, John Hawkes és Ronnie Hall. Vágó: Affonso Gonçalves. Zene: Dickon Hinchliffe. A 16 éven aluliak számára nem ajánlott film május 19-től látható a mozikban a Mokép-Pannónia Kft. forgalmazásában.

Szóljon hozzá!