ZETApress

hírportál

Köszönjük, hogy dohányzik!

?Az, aki egy filmben cigarettázik vagy pszichopata, vagy európai? – állítja Nick Naylor, a sikeres PR szakember.

Nick, a Thank You For Smoking című film főhőse, egy kellemes, jóképű, elvált karrierista, aki imádja a fiát, munkaidejét pedig a dohányipar szolgálatában tölti. Vezető szóvivőként szinte a lehetetlent kell véghezvinnie: népszerűsíteni a dohányzást a mai világban. Ennek ellenére Nick remekül lavírozott eddig ebben a legkevésbé sem irigylésre méltó munkakörben. Szellemes és gyorsbeszédű, szinte ördögien sármos ? néhányak szemében maga a sátán, aki bármikor képes elhárítani az ellene és munkatársaira irányuló támadásokat találó és találékony rögtönzéseivel.

Az idők azonban változnak, és a rájuk nehezedő nyomás hatására a dohányipari cégek egyre inkább úgy érzik, hogy reklámtevékenységüknek befellegzett. Úgy tűnik minden összeesküdött Nick ellen: tudományos kutatások egyértelműen bizonyítják a dohányzás egészséget károsító hatását, hovatovább halálos természetét; a fiának olyan apafigurára van szüksége, akire felnézhet; ráadásul Marlboro Man is haldoklik, és kész lerántani a leplet a tüdőrákról.

A helyzet csak fokozódik, és Nick kénytelen szembenézni a helyzetével: vagy megadja magát a körülményeknek, vagy szellemi energiáit összeszedve saját javára fordítja a helyzetet.

A 92 perces feliratos amerikai vígjáték augusztus 10-től látható a Budapest Film forgalmazásában. A felhasznált fotók szintén tőlük származnak.

Így készült a film

A 2005-ös Nemzetközi Torontói Filmfesztiválon debütált film Christopher Buckley briliáns és szatirikus, 1994-ben megjelent regényéből készült, mely tökéletes képet adott az Amerikát egyre inkább hatalmába kerítő ?megtévesztés? kultúrájáról.

A könyv szinte azonnal felkeltette Hollywood érdeklődését. Mel Gibson rávette a Warner Bros-t, hogy szerezze meg az ő cégének az Icon Productions-nek a film elkészítésének jogát, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ő játssza majd Nick Naylor szerepét. Számos neves írót alkalmaztak a történet adaptálására. Mikor azonban ezek az adaptációk nem ütötték meg a kívánt mércét, a projektet elnapolták.

Évekkel később, az író-rendező Jason Reitman megoldotta ezt a problémát: szinte érintetlenül vitte filmvászonra Buckley szatirikus regényét, kiváló munkát végzett Nick fiának, Joey karakterének kidolgozása során. Reitman arra az összetett kérdésre keresi a választ, mit tehet egy ember, ha szakmai kötelezettségei és nézetei nem összeegyeztethetők egy jó szülőével.

Buckley regénye Nick hihetetlenül intelligens elméjéről ad tanúbizonyságot, míg Jason Reitman filmjében Aaron Eckhart komplex és páratlan alakításával azt is megtapasztalhatjuk, hogy Nick-nek szíve is van. Az eredmény pedig olyan vígjáték mely megnevetteti, de egyben el is gondolkoztatja a nézőt.

Szóljon hozzá!