ZETApress

hírportál

Művészi dohány

Három férfi meg akar gazdagodni Stockholmban. Minél könnyebben és gyorsabban ? láttuk délelőtt a Művész moziban az Instant dohány (Snabba Cash) című 124 perces, angol feliratos, magyar hangbemondásos svéd filmben.

A svéd JW szegény egyetemi hallgató, aki nem tud ellenállni a jómód csábításának. Egyre mélyebbre csúszik a helyi alvilágba, amíg bele nem szeret egy felsőbb osztálybeli lányba. A chilei Jorge megszökik az Österaker Börtönből és egyszerre kell menekülnie a rendőrség és a jugoszláv maffia elől. A szerb Mrado apróbb megbízásokat teljesít a jugoszláv maffiának, de próbál normális életet élni a lányával, Lovisával. Ez a három főszereplő egy véletlen folytán találkozik és összefog: egy utolsó nagy kokainszállítmánnyal akarják átverni a jugoszláv maffia főnökét ? de nem minden megy olyan simán, ahogy elképzelik?

A svéd krimi műfaja Stieg Larsson: Millenium-trilógiája óta ? melyről mi is beszámoltunk ? márkanévvé vált. Ebben a műfajban újabb mérföldkő Jens Lapidus nemzetközi sikert aratott azonos című bestsellere is, ami egy stockholmi környezetben játszódó kemény thriller. Svédországban az utóbbi évtized legnagyobb sikert aratott hazai gyártású filmje volt. Sikerét azt is bizonyítja, hogy előkészítés alatt áll az amerikai remake a Warner Bross gyártásában, a tinisztár Zac Efron főszereplésével.

Rendezte: Daniél Espinosa. Forgatókönyv: Jens Lapidus azonos című regényéből Maria Karlsson. Fényképezte: Aril Wletblad. Producer: Fredrik Wikström. Főszereplők: Joel Kinnaman, Mathias Padin Varela és Dragomir Mrsic. Vágó: Theis Schmidt. Zene: Jon Ekstrand. Bemutató május 5-én, a 16 éven felüli nézőknek a Mokép-Pannónia Kft. forgalmazásában. Ígéretük szerint addigra a magyar felirat és elkészül. A film alapjául szolgáló könyv ? melyből mi is kaptunk a sajtóvetítésen ? a Park Kiadó gondozásában jelent meg magyarul.

Szóljon hozzá!