ZETApress

hírportál

Hullámtörő Vadember

Tegnap este az Uránia moziban a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál záró gáláján ünnepélyes keretek között kihirdették az idei mustra díjnyertes alkotásait. A győztes film címét utoljára árulták el: a zsűri a Hullámtörők-díjat a Vadember című svéd alkotásnak ítélte oda.

Az indoklás szerint Martin Jern és Emil Larsson filmje csiszolatlan, közvetlen és játékos stílusával, a lehetőségek nélküli élet kilátástalanságának intenzív érzékeltetésével érdemelte ki a rangos elismerést. Mint az már korábban kiderült, az állami támogatások megvonása miatt a győztes film idén nem részesül pénzjutalomban, csak eszmei és presztízsértéke kárpótolja az alkotókat.

Winkler Nóra, az est háziasszonya elmondta, hogy a kezdetek óta nagyon szereti a Titanicot, és nagyra becsüli azt a kulturális pozíciót, amit a Titanic szervezői magukra vállaltak. Horváth György fesztiváligazgató anekdotákat mesélt az idén köztudottan rendkívül nehéz körülmények között létrejövő fesztivál szervezőinek munkájáról, a lelkes nézői felajánlásokról, biztatásokról, és megköszönte a segítséget valamennyi szponzornak és támogatónak.

Az igazgató kiemelte azt is, hogy a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál soha többé ne kényszerüljön olyan helyzetbe, hogy a pénzügyi nehézségek miatt az ideihez hasonló megszorításokkal és lemondásokkal teli, külsőségeiben is szerényebb és visszafogottabb, hirdetési és reklámköltségek nélküli verzióban kerüljön megrendezésre.

A díjak átadását a Diák-zsűri képviselője kezdte. Elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben voltak, mert ennyi jó filmet ritkán lát az ember, mint a Titanicon. Végül A ház című cseh-szlovák filmet jutalmazták realista és szimbolikus ábrázolásmódjáért, kiemelkedő, hiteles és átérezhető színészi alakításaiért, valamint az egyetemes problémák jellegzetesen kelet-európai ízű megközelítéséért.

A záró gálán még csak a közönségszavazás pillanatnyi állását láttuk, hiszen a fesztivál négy mozijában a díjátadóval párhuzamosan is zajlottak vetítések, mára azonban véglegesült az eredmény. Az idei közönség kedvenc (4, 68-os átlaggal) Thomas Vinterberg: Submarino című filmje lett. A második legtöbb szavazatot Az én peresztrojkám című dokumentumfilm kapta, a harmadik helyen pedig szintén egy dokumentumfilm, a dán Armadillo végzett.

Végül a háromfős nemzetközi zsűri következett, közülük elsőként Elliot Grove szólt a közönséghez virtuálisan, videó-üzenetben, hiszen este ő már Londonban volt. A zsűri-elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a Titanic Filmfesztivál jövőjéről nem a politikusok döntenek, hanem a nézők, akiknek ki kell állniuk a Titanic által képviselt egyedülálló kulturális érték mellett.

Pataki Ági megköszönte a szervezőknek, hogy a sok-sok megpróbáltatás ellenére megrendezték a fesztivált, elmondta, hogy drukkol a fesztiválnak, és reméli, hogy a Titanic töretlen sikere meggyőzi a kultúrpolitika képviselőit, hogy a fesztiválra igenis szükség van, és érdemes évről évre támogatni. Esther Rots, a tavalyi Hullámtörők-díjas holland film: A bőrön is áthatol rendezője izgatottan mesélte, mennyire örült a felkérésnek, és lenyűgözőnek találja, hogy a manapság egyre ritkábban látható merész és innovatív alkotások közül a Titanic fesztiválnak sikerült jó néhányat a közönség elé tárnia.

Szóljon hozzá!