ZETApress

hírportál

Carlos az Urániában

Ilich Ramirez Sanchez, közismert nevén Carlos, a Sakál a főhőse Olivér Assayas 165 perces, hangbemondásos, francia-német filmdrámájának, melyet ma délután láttunk a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál utolsó sajtóvetítésén, az Uránia moziban.

A ?70-es és ?80-as évek nemzetközi terrorizmusának egyik központi alakja Venezuelából indulva a palesztinpárti merényletektől eljutott egészen a Japán Vörös Hadseregig, majd egy francia börtönig. Az Arany Glóbusz-díjas tévésorozatból készült film az egykor Moszkvában tanult és Budapesten is élt, forradalmi ambíciókat dédelgető terroristát mutatta be. Akitől talán rettegtek Pakson is, aki manipulált, és akit manipuláltak, aki egyformán sodródott a kortárs történelem áramlatai és saját gyarlóságai miatt. Bár esélye volt rá, mégsem ő lett az új Che Guevara.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében 19:30-kor veszi kezdetét a fesztivál ünnepélyes záró estje, ahol kiderül, hogy a versenyben szereplő alkotások közül melyik kapja a legjobb filmnek járó Hullámtörők-díjat, valamit kihirdetik a közönségszavazás eredményét és a Diák zsűri döntését is.

A fesztivált Greg Mottola: Paul című kacagtató vígjátékának premier előtti vetítése zárja. A filmben a forgatókönyvet is jegyző Simon Pegg és Nick Frost két képregény-őrültet alakít, akik az Egyesült Államokban utazgatva véletlenül találkoznak egy barátságos földönkívülivel, Paullal, aki épp a kormány elől menekül, és a szökéshez a két lelkes földlakó segítségét kéri.

A filmet Magyarországon a UIP?Duna Film forgalmazza. Utána 22 órától minden Titanic-rajongót várnak a fesztiválzáró bulira, a Horánszky utcai Apacukába, ahol a lemezeket Simon Iddol & Mango pörgeti, a vizuális élményről pedig VJ Oriol Vandola gondoskodik.

Szóljon hozzá!