ZETApress

hírportál

Menedék az Odeonban

Mousse (Isabelle Carré) és Louis (Melvil Poupaud) fiatalok, szépek, gazdagok, boldogok, és heroin-függők. Egy nap a srác túladagolja magát és meghal ? láttuk délelőtt a Menedék (Le refuge) című másfél órás angol feliratos, magyar hangalámondásos francia filmdrámában, az Odeon moziban.

A lány kórházba kerül, ahol kiderül, hogy állapotos, s így egyszerre kell megküzdenie a függőséggel és a terhesség okozta nehézségekkel. Mousse úgy dönt, otthagyja Párizst, elvonul a világtól, s egy tengerparti házba költözik, ahol hamarosan megjelenik halott szerelme meleg testvére, Paul (Louis-Ronan Choisy). A két idegen együtt próbálja feldolgozni Louis elvesztését s megbékélni önmagukkal és egymással. Finom rezdülések, félbeszakadt, töredékes vallomások jelzik azt az utat, amit a két ember ezen a menedéken bejár.

Forgatókönyvét írta: François Ozon és Mathieu Hippeau. Fényképezte: Mathias Raaflaub. Zeneszerző: Louis-Ronan Choisy. Producer: Chris Bolzli és Claudie Ossard. Rendezte: François Ozon. Szereplők: Isabelle Carré, Louis-Ronan Choisy, Pierre Louis-Calixte és Melvil Poupaud. Magyarországi bemutató április 7-én az Anjou Lafayette forgalmazásában.

François Ozon

A 8 nő, az Uszoda és az Utolsó napjaim alkotója az elmúlt évtized egyik legenigmatikusabb francia filmrendezője. Rendkívül termékeny életművét műfaji és filmformai kísérletek jellemzik. Alkotásai mindig nagyon személyesek, filmjeiben az emberi érzelmek mélységét kutatja, történetei általában határhelyzeteket ábrázolnak.

Louis-Ronan Choisy

A zeneszerző 1977-ben született, 14 éves korábban a ?70-es évek pszicholdelikus rock hangzásvilágát idéző The Dreams című együttesben kezdett basszusgitározni. Az együttes nevét hamarosan Mal de Cap-re változtatták és első párizsi koncertjeiket olyan klubokban tartották, mint a Gibus és az Erotika.

Ezt a punk-glam-rock időszak követte az IKA együttessel, mely Franciaországban több mint 300 koncertet adott. Louis lett az együttes énekese és basszusgitárosa s egy 17 dalból álló nagylemezt is kiadtak Párizsban. Az együttes akkor bomlott fel, mikor Loius 22 éves volt. A fiatal zenész ekkor Leonard Cohen-t kezdett hallgatni és Céline-t olvasott. Ezek hatására úgy döntött, hogy változtat a stílusán: hangosabban énekelt, írásai pedig elmélyültebbé váltak.

Első önálló nagylemezét, a D?apparence en apparence-t 2003-ban a Columbia-Sony BMG adta ki. Néhány közös koncert után Dani-val, Tom McRae-vel, Cali-val és Sanseverino-val Louis-Ronan Choisy Alexandre Azaria-val, a híres filmzenei porducerrel közösen elkezdett dolgozni második albumán. 2006-ban jelent meg a brit-pop hangzású La nuit m?attend című lemez a Columbia-Sony BMG gondozásában. A későbbiekben elektronikus zenével kezdett kísérletezni majd felkérte a francia DJ-t és producer-t, Yann Cortella-t, hogy dolgozzanak együtt a következő albumán, melyet Les enfants du siecle címmel 2008-ban a Neogene Music-EMI adott ki.

2009-ben Louis-Ronan Choisy a filmvásznon is megmutatta magát François Ozon: Menedék című filmjében, melyben együtt játszott Isabelle Carré-val és Melvil Poupaud-val, s ő írta továbbá a film zenéjét is. Az Isabelle Carré által énekelt Le refuge című dal hallható Louis-Ronan Choisy negyedik albumán a Riviere de plumes-on, melyet Franciaországban a Bonsai Music/Karamazov production/Harmonia Mundi jelentetett meg 2010-ben.

Szóljon hozzá!