ZETApress

hírportál

Budapest Short a Kultiplexben

Idén már másodszor kerül megrendezésre a BUSHO ? BUdapest SHOrt ? Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Kultiplex Moziban augusztus 4-től 8-ig. A fesztiválra közel húsz országból érkeztek filmek, és a négy nap alatt 14 órányi versenyfilm kerül vetítésre. Azon filmek, amelyek valamilyen szempontból nem feleltek meg a versenykiírásnak, vagy a szervezőkből álló előzsűri nem válogatta versenybe, információs vetítés keretében kerülnek a közönség elé a Kultiplex kistermében, tudtuk meg a fesztivál sajtófőnökétől.

A tavalyi év sikerétől felbátorodva idén sokkal több magyar nevezőnk volt, de nemcsak itthon, hanem nemzetközi viszonylatban is nagyobb érdeklődés mutatkozott a nevezők részéről. A legtöbb alkotás Németországból érkezett, de több lengyel, holland, ausztrál, szlovén, cseh, és angol kisfilm is megmérettetik.

Több tavalyi díjazott film alkotója idén is versenybe szállt, úgy mint például Lehoczky Tamás, aki tavaly az Ez itt én vagyok című macskatehetség-kutató filmjével lopta be magát a nézők és a zsűri szívébe, most pedig A macskásember 3-mal próbál szintén elszórakoztatni, de többek közt idén is nevezett a holland Mathijs Gejskes 50 cents című ötpercesével, akinek tavalyi Stop című filmje a fesztivál legjobbjai közé került.

Péntek este fél hétkor lesz a fesztivál megnyitója, ahol a tavalyi év díjazott filmjeiből hármat vetítnek le a közönségnek bemelegítésként. A Stop, a Gold és a Backwards Boy című filmek a közönséget és a zsűrit egyaránt megérintette.

Több műfaj is bemutatkozik

A fesztiválon amatőr ötletzuhatagoktól zseniális profi szkeccsekig minden megtalálható, az öttagú nemzetközi zsűrinek és a szintén öttagú diák zsűrinek nem lesz egyszerű dolga. A nemzetközi zsűri magyar tagja Groó Diána filmrendezőnő, aki örömmel vállalta a négynapos zsűrizést. A további zsűritagok közül kettő már tavaly is részt vett, tehát a fesztivál után, ha bárkit érdekel, el tudják mondani a mezőny színvonaláról véleményüket. Šárka Rousavá, a Brno16 fesztivál munkatársa és Wolfgang Leis tehát visszatérő zsűritagok. A magyarul nem tudó Vera Szepesvari Londonból érkezik, és mint a Future Shorts magyarországi képviselője zsűrizik a BUSHO-n, valamint Richard Wagner, filmanimációs szakember, aki Kanadából érkezik hozzánk rövidfilmeket zsűrizni.

A versenyfilmek mellett a fesztivál alatt egyéb fesztiválok, és filmes iskolák Best Of válogatásait tekinthetjük meg. Úgy, mint a Brno-i rövidfilm fesztivál legjobbjai, válogatás a Mediavawe legsikeresebb filmjeiből, a Future Shorts összeállítása, vagy a Nisimasa Workshop filmjei. Bár elsősorban rövidfilmes mustráról van szó, a négy nap minden estéjén egy-egy magyar nagyjátékfilm is vetítésre kerül: a Kész cirkusz, Csoda Krakkóban, Zsiguli és a Másik ember iránti féltés diadala. A nagyfilmek után pedig minden este koncertek zárják a napokat: Megyabass Group, Ez a divat, Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi és Abszolút Hallás.

Jövő hétfőn este fél tízkor kerül sor a díjkiosztó ünnepségre, amikor kiderül, melyek voltak az idei év legjobbjai, és másnap délelőtt 10-kor a fesztivál záróakkordjaként ezeket a filmeket egymás után levetítik a közönségnek még egyszer.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Lezárult a BUSHO előzsűrizés
  2. ZETApress » BUSHO-k a Kultiplexben

Szóljon hozzá!