ZETApress

hírportál

Elsüllyed a Titanic?

Szorult anyagi helyzetben a Titanic Filmfesztivál. Az elmúlt napok történései váratlan és szerencsétlen helyzet elé állították az immár 18 éve fennálló és 6. éve versenyfesztiválként működő Titanic Nemzetközi Filmfesztivált ? tudtuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón.

Szorult helyzetbe került a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, mivel elesett attól a remélt pályázati támogatástól, amely költségvetésének harminc százalékát biztosította volna. A szervezők azt remélik, sikerül a megnyitóig hátralévő alig több mint két hétben szponzorokat találni vagy más forrásból állami támogatáshoz jutni.

Mint azt Horváth György fesztiváligazgató a rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt években a kulturális minisztérium és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 25 millió forintot biztosított a hat éve versenyfesztiválként működő Titanic megrendezéséhez. Erre az összegre nyújtott be idén januárban egyedi pályázatot a Titanic a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, ám a korábbi biztatások ellenére múlt pénteken úgy értesültek, hogy a remélt támogatást nem kapják meg. Arról, hogy miért nem, egyelőre semmilyen információt nem kaptak.

A kezdeti pozitív visszajelzések ellenére mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a fesztivál az idei évben sem a főváros részéről, sem a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól nem számíthat sem erkölcsi, sem anyagi támogatásra. Az április 7-e és 17-e között immár 18. alkalommal meghirdetett fesztivál szervezői az előkészítő munka során számos szponzori megállapodást kötöttek ugyan, és a Nemzeti Kulturális Alaptól is ígéretet kaptak hatmillió forintos támogatásra, de az elmaradt támogatás okozta költségvetési hiány számottevő.

A program szervezése jelenleg 95 százalékos. Megvannak a vetítendő kópiák, a katalógus is nyomdakész állapotban van, a fesztivál vendégeinek utazását, szállását megszervezték, összeállt a nemzetközi zsűri is. ? Mi a munkánkat elvégeztük ? mondta Horváth György kapitány, hozzátéve, hogy most 48 órájuk van arra, hogy meglássák, ebből a helyzetből hogyan léphetnek tovább.

A nemzetközi filmtermés javából válogató Titanic, amely az elmúlt évek alatt szoros kapcsolatot alakított ki más nemzetközi filmes seregszemlékkel, és amelyre a filmvilág olyan nagyságai látogattak el, mint Peter Greenaway, vagy Jafar Panahi, a helyszínéül szolgáló négy budapesti artmozi számára is kiemelkedő látogatottságot jelent.

Horváth György nem határozta meg, mi az a szakmai standard, ami a szervezők számára még vállalható a jelen helyzetben, de leszögezte: nem szeretné, ha elmaradna a filmfesztivál. Mint mondta: elképzelhetetlennek tartja a rendezvény elhalasztását vagy szüneteltetését. Utóbbi szerinte egyet jelentene a Titanic megszűnésével.

2 hozzászólás

  1. Tavasz Titanic Filmfesztivál nélkül?! AZT MÁR NEM! Fogjunk össze a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválért! A legapróbb felajánlásokat is köszönettel fogadjuk a Titanic Filmjelenlét Alapítvány alábbi bankszámlaszámán: MKB 10300002-20346713-70143285. Köszönjük a szorult anyagi helyzetünk hírére érkező aggódó leveleket, a kedves és biztató szavakat! Támogatóinkat, hálánk jeléül ÉN IS TÁMOGATTAM A TITANIC FILMFESZTIVÁLT! ? feliratú jelvénnyel ajándékozzuk meg, nevüket pedig ? legyen szó magánszemélyekről vagy cégekről ?, feltüntetjük a fesztivál honlapján. Mentsük meg a Titanicot!