ZETApress

hírportál

Nem beszéltek zöldségeket!

Vannak filmek, melyek a maguk csendes módján, leheletfinom eszközökkel mesélnek kis csodákról. Germain (Gérard Depardieu) amolyan ügyefogyott mackóként, francia Forrest Gumpként csetlik-botlik az életben, alkalmi munkákból él ? láthatjuk ma-holnap este fél 9-kor az Urániában, a tegnap megkezdődött Fankofón Filmnapok keretében.

Sörözik a haverokkal, gondozza a veteményét, s az anyja házának kertjében lakik egy lerobbant lakókocsiban. Az egykori lassú felfogású, rossz tanuló ma is nehezen tud olvasni, hadilábon áll a szavakkal, a mindennapokat a maga egyszerű módján éli meg ? láttuk délelőtt a Francia Intézetben, a Nem beszélek zöldségeket című 82 perces francia filmben. Bemutató március 3-án, a MOKÉP forgalmazásában.

A szeretettelenségben töltött gyerekkor, a rideg anya által meghatározott felnőtt mindennapok sivársága után Germain csak abban lelheti örömét, hogy napközben a városka parkjában üldögél a padon, és eteti a galambokat. Itt hozza össze a sors Margueritte-tel (Gisele Casadesus), a törékeny, nyugdíjas tudóssal, aki minden idejét az irodalomnak, a könyveinek és a szavak ?hatalmának? szenteli.

A két ember szokatlan barátsága észrevétlenül kovácsolódik ott a padon, a galambok közt. Az egyszerű, de szeretetéhes fickó, és a világtól búcsúzó művelt asszony kapcsolata mélységes szereteten, és egy szokatlan, de annál erősebb ?anya-fiú? kapcsolaton alapul. Germain szomjazza a tudást és az útmutatást, Margueritte pedig még egyszer, utolszor szeretne valamit átadni a szavak szeretetéből.

Eleinte Margueritte olvas fel a hümmögő, szavakat ízlelgető Germainnek, aki lassan ?rákap? a tudás és az olvasás ízére. Ahogy lassan a túlkoros diák horizontja tágul, a férfi élete mind jobbra fordul, s képes lesz értékelni maga körül a pici örömöket is. Jean Becker filmje értékesre csiszolt, mégis könnyed hangvételű kis mozi az elmúlásról, a ?felnőtté válásról?, a képességről, hogy harcolni tudjunk valakiért. De legfőképp arról, hogy akkor is ébredhet szeretet az ember szívében, amikor a legkevésbé számít rá?

1 hozzászólás

  1. A film címe: Nem beszélek zöldségeket! Ott voltam a sajtóvetítésen és elbűvölt ez a nagyszerű filmalkotás. A rendező is jelen volt, lehetett vele interjút készíteni. Igazán barátságos, kedves ember, ahogy az igazán nagy emberek ilyen szerények. Feltétlenül meg kell nézni ezt a filmet! Március 3-tól az Uránia moziban fogják vetíteni.