ZETApress

hírportál

Egyszer volt az Odeonban

A Fiú utcazenész, aki Dublin utcáin nappal slágereket, éjjel a saját számait énekli. A Lány cseh emigráns, aki alkalmi munkákból tartja el magát. A Fiú az apjával él, és bedolgozik annak porszívójavító műhelyében. A Lány az anyjával és a kislányával él. A Fiút nemrég hagyta el élete nagy szerelme. A Lány nemrég hagyta ott a férjét, láttuk ma délelőtt az Odeon Lloyd moziban, az Egyszer című színes, feliratos, másfél órás ír zenés filmben.

Egy nap a Lány megáll a Fiú előtt az utcán, és önfeledten hallgatja a zenéjét. Ő is zenész, de nincs pénze zongorára, ezért egy hangszerboltba szokott bejárni, ahol megengedik neki, hogy zongorázzon. A Fiú elkíséri oda, és ahogy eléneklik az első dalt együtt, egy láthatatlan, de annál erősebb kötelék alakul ki közöttük. A Fiú minden vágya, hogy felvehesse a számait, és szerencsét próbáljon Londonban. A Lány segít neki. A film újrafogalmazza a musical fogalmát. A zene mágikus varázsa, és a szerelem tisztasága elringatja a nézőt.

A film a 2007-es Sundance fesztiválon tűnt fel, ahol elnyerte a Közönségdíjat, és utána számos más fesztiváldíjat. Az idén pedig megkapta az Oscar-díjat is, a legjobb eredeti dal kategóriájában. Rendezője John Carney, főszereplők: Glen Hansard és Marketa Irglova. Bemutató jövő csütörtökön, a Budapest Film forgalmazásában a 12 éven felüli közönségnek.

Szóljon hozzá!