ZETApress

hírportál

MEDIAWAVE?2008

A MEDIAWAVE mára már közép-kelet-európai jelentőségű, kultfesztiválnak számító esemény. Egyrészt egy nemzetközi filmverseny, másrészt jazz, ethno, népzenei, valamint kísérletező alternatív és elektronikus zenei koncertek, ifjúsági és felnőtt alkotóműhelyek – workshopok színtere.

E fő művészeti gerincet kiállítások, színházi- és táncprodukciók, valamint kulináris és természetközpontú programok egészítik ki, foglalják keretbe. Mindez több száz különböző kulturális és szabadidős programot jelent a MEDIAWAVE-en. Mindemellett a rendezvény egyediségéhez tartozik, hogy a fesztivál 20 lengyel, szlovák és romániai várost is érintő programjával, a még meglévő szellemi országhatárokat is bontogatni szándékozó konstrukció, amely természetes, civil emberi együttműködésre alapszik.

A győri központi program idén is sokszínűnek ígérkezik. Összesen 1084 játék-, kisjáték-, dokumentum, animációs és kísérleti film nevezett a világ 66 országából. Ebből az előzsűri 61 filmet a nemzetközi filmversenybe, 34 filmet pedig a panoráma programba válogatott be. Nemzetközi zsűri értékeli majd a versenyfilmeket, az összdíjazás 15 ezer euró.

Győri Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál április 26-tól május 3-ig

A nemzetközi zsűri tagjai: Körösi Zoltán József Attila-díjas író, Török Ferenc filmrendező, Ella Davletsina orosz dokumentumfilm rendező, Samira Sinai iráni színésznő, rendező, képzőművész, díszlet- és jelmeztervező és Mike Hoolboom kanadai kísérleti filmes. A verseny- és panorámafilmek mellett az idei fesztivál is tartogat egyéb filmes ínyencségeket a közönségnek: lesz retrospektív vetítéssorozat, amiben Gaál István, a magyar újhullám tavaly elhunyt legendás alakja előtt tisztelegnek a szervezők.

A 2008-as MEDIAWAVE Fesztivál több programját is az 1968-as események (francia diáklázadások, prágai tavasz, a vietnámi háború ellenes tüntetések) 40-ik évfordulója ihleti. A fesztivál egyik díszvendége lesz Jiři Menzel, aki előtt az 1968-ban Oscar-díjjal jutalmazott Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjének levetítésével, illetve konferencia beszélgetéssel tisztelegnek a szervezők.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MEDIAWAVE Alapítvány bemutatja a MEDIAWAVE PIKNIK-et, amely egy egész napos, művészeti programokkal tarkított ingyenes rendezvény a Mosoni-Duna árterében Győrött, amelyen fellép a TEN YEARS AFTER zenekar, az 1969-es woodstocki fesztivál legendás együttese április 27-én.

A zenei részre a Ten Years After mellett olyan világsztárokat várnak a szervezők, mint az amerikai fekete jazz nagyágyúja, DAVID MURRAY Black Saint Quartetje, az amerikai fekete népzenét a blues-zal és a templomi, vallási zenével elegyítő világhírű amerikai CAMPBELL BROTHERS, vagy a RUDRESH MAHANTHAPPA & VIJAY IYER Duó.

A feltörekvő európai sztárok közül fellép a különleges hangú norvég énekesnő, KRISTIN ASBJORNSEN, aki északi mélységgel szövi át az amerikai spirituálékat, és a francia LE TIGRES DES PLATANES nevű csapat ETÉNESH WASSIÉ etióp énekesnővel, a DJABE együttes JOHN NUGENT kanadai szaxofonos sztárral és MALIK MANSUROV azerbajdzsáni tarvirtuózzal? Ez utóbbi speciális formáció is jelzi azon különleges, egyedi produkciók sorát, amelyek csak a MEDIAWAVE Fesztiválon lépnek közönség elé.

A MEDIAWAVE?2008 BEMUTATJA: PASSPORT CONTROL Nemzetközi Film, Fotó és Kritikaíró Workshop 5. A MEDIAWAVE 2006-os fesztiváljának legnagyobb újítása volt az első PASSPORT CONTROL Nemzetközi Film, Fotó, Kritikaíró Műhely, melyben tíz ország (Hong-Kongtól Olaszországig) 60 fiatal vett részt. A workshop és résztvevői azóta kétszer is külföldre vándoroltak: a PASSPORT CONTROL 3-nak tavaly szeptemberben a szibériai, ?MEETINGS IN SIBERIA? Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a PASSPORT CONTROL 4-nek tavaly novemberben a ?FESTIVAL OF EUROPEAN FILMS ON WHEELS? törökországi filmfesztivál adott otthont. Az idei PASSPORT CONTROL 5 Nemzetközi Film, Fotó és Kritikaíró Műhely résztvevőit Iványi Marcell és Steve Sanguedolce (kanadai filmrendező) fogja a filmkészítés rejtelmeibe kalauzolni, a fotós szekció vezetője, Szabó Péter lesz, a kritikaírásé pedig Bérczes László és Báron György.

Az idei PASSPORT CONTROL 5. Nemzetközi Film, Fotó és Kritikaíró Műhely a MEDIAWAVE és az olaszországi CORTO MODA együttműködésével idén először indít divatfotós-, filmes szekciót a workshopban, amelynek vezetői az olasz Simone Zoppi (olasz fotós) Alessandro Salomone filmrendező, Talos Buccellati divat- és reklámfotós lesznek. A program és egyéb információk itt található.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megjutalmazták a tolvajt

Szóljon hozzá!