ZETApress

hírportál

Filmklubban az Apacsok

Török Ferenc: Apacsok című filmjét láthatjuk hétfő este 6 órától a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya Filmklubjában, a Vörösmarty utcai Sajtóházban. Utána Kárpáti György moderálásával a rendezővel is beszélgethetünk. A MÚOSZ tagjai ingyen bejöhetnek, másoknak a belépődíj 600 forint.

A tavasz óta forgatott film szereposztása megegyezik a színházi előadáséval. A ?60-as évek elején éltek itthon olyan fiatalok, akik a diktatúrával szembeni ellenállásnak és tiltakozásnak egy sajátos formáját választották: indián törzset alapítottak, mokaszint húztak és kivonultak a hétköznapokból. Tiszta törvényekre, egyszerűségre, átlátható és értelmezhető világra vágytak.

A hatalom azonban gyanúsnak találta a viselkedésüket, és az illetékes szervek nyomozást indítottak annak felderítése céljából, hogy valójában kit vagy mit rejt az indián öltözet. De nemcsak az indiánt játszók öltöttek álruhát és választottak maguknak új nevet, hanem azok is, akik a nyomukba szegődtek. Az indiánok és belügyi dolgozók jelmezes szerepjátékát csaknem ötven évvel később, az egykori szereplők gyermekei próbálják megérteni.

A film a Radnóti Színházban 2009-ben bemutatott előadás alapján készült. Az előadás alapjául szolgáló drámát a színház felkérésére, a színház színészeire írta Bereményi Géza és Kovács Krisztina. Az ősbemutató Török Ferenc filmrendező első színházi rendezése volt, melyhez a színpadi látványt a rajzfilmes Gauder Áron tervezte. Török Ferenc nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Moszkva tér, a Szezon vagy az Overnight.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Művészi Apacsok | ZETApress

Szóljon hozzá!