ZETApress

hírportál

Levegőt Boldzsártól

Bodzsár Márk: Levegőt venni című kis-játékfilmjét beválogatták a Prix Europa versenyprogramjába, televíziós fikció kategóriában. A Zoltán Gábor azonos című novellájából készült alkotás főszereplői: Rába Roland, Trill Zsolt és Rezes Judit. Bodzsár Márk a szervezők felkérésére személyesen is részt vesz a vetítéseken.

Bodzsár Márk kis-játékfilmje ? melyet a Magyar Televízióban sikerrel vetített: a kortárs magyar írók műveit televízióra adaptáló Hajónapló sorozat részeként láthatta a hazai közönség ? az egyetlen magyar film, amit beválogattak a Prix Europa programjába, Televíziós fikció kategóriában.

A Prix Europa fesztiválon évente, októberben európai televízió-, illetve rádióműsorok vetélkednek az év legjobb európai produkciója címért. 543 nevezés közül 9 kategóriában, összesen 220 mű szerepel a versenyben. Az október 14-től Berlinben zajló mustrán a Levegőt venni mellett olyan kiváló alkotásokat is bemutatnak, mint például a London River (Rachid Bouchareb) és A tetovált lány (Niels Arden Oplev).

Bodzsár filmjét Olaszországban, Európa legnagyobb hagyománnyal rendelkező, nemzetközi televízió-rádió fesztiválján, a Prix Italia-n is vetítik. A Hajónapló sorozat három filmje ? Bodzsár Márk: Levegőt venni, Miklauzic Bence: Barbárok, Hajdú Szabolcs: A Te országod a kilencedik Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztiválon, a televíziós szakma hazai seregszemléjén is megmérettetik.

Hajónapló 89-09: Levegőt venni

A Levegőt venni Zoltán Gábor azonos című novellájának a kis-játékfilmes adaptációja. Az eredeti mű a névtelen, arctalan elbeszélő belső monológja. A kegyetlen-cinikus hang egy elnök-vezérigazgatóhoz tartozik, aki ? hogy negyvenévesen is megfeleljen a fitt férfiasság eszményének ? edzeni kezd. Magányát mindennél jobban óvja és szereti, valószínűleg ezért választ magának olyan magányos sportot, mint amilyen a reggelenkénti úszás. Megveszi a legjobb úszófelszerelést, kiválasztja a legdrágább uszodát, becsléseket készít a medence szélességéről és hosszáról, és kidolgoz egy több éves edzéstervet.

Önmagával verseng, ám a vele együtt hosszazók közül egyszer csak kitűnik egy fekete úszósapkás férfi, aki nagyjából ugyanolyan magas és ugyanannyi idős, mint ő, másfelől viszont soványabb és gyorsabban tempózik. Később az irodában is felbukkan ez a mindig kedvesen mosolyogó férfi, akit az elbeszélő az általa igazgatott cég egyik ügyfelének hisz, és a medencében ezután úgy tekint rá, mint méltó vetélytársra. A maga módján közeledik is hozzá, ám rettenetesen megbánja a kézfogásokat és tegeződő üdvözléseket, miután kiderül, hogy a fekete sapkás csak egy kifutófiú a cégnél.

A tétova barátkozás rivalizálásba, később pedig gyűlölködésbe és ellenségeskedésbe fordul át. Az egész alaposan átgondolt terv borulni látszik. Reménykeltő fordulat, mikor a titkárnője közli az elbeszélővel, hogy a fekete sapkás rákos, ám aztán csak annál lesújtóbb, mikor kiderül, hogy sikerült legyőznie a halálos kórt. A versenyszellem mélyén munkáló vérszomjas ragadozóösztön a felszínre bukik, és egy kora reggel, mikor csak ketten vannak a medencében, az elbeszélő gyilkos cápaként támad a fekete sapkásra.

Főszereplők: Rába Roland, Rezes Judit, Trill Zsolt. Rendező: Bodzsár Márk. Producer: Bodzsár István. Forgatóköny: Zoltán Gábor. Operatőr: Reich Dániel. Vágó: Kertai Gábor. Jelmeztervező: Juristovszky Sosa. Koprodukciós partner: Magyar Televízió. Gyártó: Unio Film, hossza 25 perc, műfaja dráma. Bemutató az MTV-n november 5-től hetente, csütörtök esténként sztereó hangminőségben. Korhatár: besorolás alatt.

Szóljon hozzá!